Спор за размера на заема, който трябва да върне, е в основата на убийството на Кирил Русев

Конфликтът за размера на дълга възникнал година след подписването на договора през 2008 г. между Русев и Стоян Александров

OFFNews 09 януари 2024 в 21:00 6540 1

къща

Снимка БНТ

Къщата на семейство Александрови в столичния квартал "Горна баня".

Спор за сумата, която трябва да върне Кирил Русев, е в основата на убийството му. Но конфликтът е от 2009 г. и е между длъжника и бившия финансов министър Стоян Александров, съобщи БНТ.

Вчера съдът остави в ареста заподозрените за бруталното престъпление - синът на Стоян Александров - Петър, и погребалния агент Александър Кинов. 

Според разследващи след смъртта на Стоян Александров синът му е искал Русев да върне над 600 000 долара на семейната фирма, а не 300 000, които му били отпуснати като заем.

Всички семейни фирми на Александрови са регистрирани на адреса на къща в столичния квартал "Горна баня", където живее само Петър след смъртта на баща си. Съдружници в тях са вдовицата Нина Александрова и децата й Мира и Петър Александрови, но оперативното управление на бизнеса е поел синът. Именно във въпросната къща на 4 януари малко след 14:30 часа пристигнал Кирил Русев за пореден разговор кога и колко пари трябва да върне от взетия през 2008 г. заем. Твърди се, че Русев е докаран в дома на Петър от гробаря Александър Кинов.

В къщата са открити 2 пистолета и три ловни пушки, които били законно притежавани и съхранявани според правилата в сейф. Намерен е и договорът за отпуснатия от Александров-баща заем от 306 000 долара. Според разследващите Русев усвоил едва 200 000 лв. Но от него се искало да върне над 600 000 долара заради наказателни лихви.

През 2016 г. Русев и още няколко бизнесмени, ползвали кредитните услуги на Стоян Александров, подали сигнал в прокуратурата срещу бившия финансов министър. Събират се доказателства, че от 2002 до 2015 г. Александров-баща е дал над 10 млн. лв. заеми на 61 юридически и физически лица с лихва от 14 до 18%. Две години по-късно на Стоян Александров е повдигнато обвинение за даване на кредити без лиценз. Разследването продължава, без да е внесено в съд до края на август 2020 г., когато е прекратено заради смъртта на бившия финансов министър.

Няколко месеца по-рано, в края на май, КПКОНПИ внася в Софийския градски съд иск срещу Стоян Александров, съпругата му Нина и децата им за отнемането на имущество на стойност 11 млн. лв. Три години и половина по това дело няма движение. А бизнесът с лихварството се поема от Петър Александров, който продължава да иска от Кирил Русев парите по договора от 2008 г. В разследването има данни, че Русев е върнал сумата, която е взел, и отказвал да плаща исканата му горница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!