Спасители от три града търсят изгубени баща и син в Стара планина

OFFNews 06 февруари 2020 в 18:21 4765 0

Спасители от планинските служби в Пловдив, Карлово и Калофер се опитват да открият 42-годишния Атанас Пенчев от Стара Загора и сина му Адриан на 17 г., които се изгубиха в Стара планина.

Двамата са тръгнали към връх Ботев на 4 февруари и за последно има връзка с тях на 5-ти към 16:00 часа. Батериите на мобилните им телефони са паднали, съобщават от Планинската спасителна служба при Българския червен кръст.

Сигналът за изчезването им е подаден на тел. 112 от майката на момчето, потвърди областният управител Гергана Микова. Семейството живее в старозагорския квартал "Зора" и от вчера в 16 часа няма връзка с тях. Майката Ваня Гичева обяснила, че Атанас и синът им Адриан не са били добре екипирани и оборудвани за такъв тежък преход в планината. Оставили са колата на бащата в местността "Паниците". Автомобилът все още е там.

Веднага към предполагаемия район се отправя група от двама планински спасители от отряд Калофер и трима души от охраната на парк "Централен Балкан". Междувременно от Централния денонощен пост започва прозвъняване по всички хижи в района, пуснато е и искане за локализация на мобилните им телефони чрез Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.

Благодарение на информацията от хижите е направена връзка със свидетели, които дават допълнителна информация за района, в който са се разделили с изчезналите, което стеснява периметъра на търсене.

"От вчера ги издирват. Спасителите тръгнаха към местността "Параджика", последният сигнал от бащата и сина е оттам, от 16 часа в сряда. Условията в планината са жестоки. Духа ураганен вятър, снегът е много и има навявания. Почти всяка година се губят хора в Стара планина и всеки път повтаряме, че Балкана не е майтап и не бива да се поемат рискове в опасно време", заяви пред "24 часа" кметът на Калофер Румен Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови