Пускат е-регистър на бомбоубежищата, пращат sms-и при опасност

OFFNews 04 март 2022 в 14:26 8039 0

Снимка Архив

Следващата седмица ще бъде активиран национален електронен регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната.

Това обяви шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР гл.комисар Николай Николов. Няма място за паника, допълни той. 

„На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища“, категоричен бе Николов. По думите му оборудването в убежищата е старо, но конструктивните изисквания са спазени. От всички 704 укрития в страната 551 са скривалищата, които предоставят по-висока степен на защита. Укритията за защита от радиационно замърсяване са 153. От всички тях собственост на МВР са по-малко от половината - 269, а частна собственост (на големи производствени обекти), са 287. Останалите са държавна или неустановена собственост, обясни Николов преди дни пред комисията по вътрешна сигурност в НС. 

В момента се разработва ново мобилно приложение за сигнализиране за различни видове опасности, като пътнотранспортни произшествия или наводнения. Средствата, предвидени за нововъведението, са около 6 млн. лв. Българите ще могат да получават на телефона си съобщения за предстояща опасност и как да действат в конкретната ситуация. 

Николов, заедно с кмета на община Благоевград Илко Стоянов и представители на различни държавни и общински институции, дадоха началото по реализирането на трансграничен проект България – Гърция, насочен към съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в пограничните райони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!