Илиян Здравков признал пред съдия: Аз убих Вероника

OFFNews 07 март 2015 в 15:39 8132 27

Илиян Здравков е признал, че е убил 23-годишната студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Задържаният 40-годишен мъж - осъждан 6 пъти - е направил пълни самопризнания пред съдия за убийството.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на прокуратурата, полицията в града и главният секретар на МВР в оставка Светлозар Лазаров.

На Здравков е повдигнато обвинение за грабеж и последвало убийство, каза прокурор Цани Попов.

Наказанието за това престъпление по закон е доживотен затвор без право на замяна.

Здравков е задържан за 72 часа.

В понеделник ще се гледа мярката му с искане за постоянно задържане.

Илиян има шест присъди. Първата е за идентично престъпление - грабеж с убийство - от 1993 г. Тогава е бил непълнолетен. Осъдили го на 10 г. затвор. Присъдата е на Русенския окръжен съд. Здравков е затворен в Белене, откъдето успял да избяга. За бягството получава втора присъда - 3 години затвор.

Другите 4 присъди са за кражби при опасен рецидив. Гледани са по реда на съкратеното следствие. Налагани са присъди до 1 г. затвор.

Здравков е осъден на 4 г. затвор от Окръжния съд във Велико Търново за грабеж на 18-годишно момиче в Горна Оряховица, извършен през лятото на 2014 г. Присъдата не е влязла в сила, защото се обжалва.

Последната е на Районния съд в Казанлък - 1 г. и 4 месеца, отново за кражба. Влязла е в сила на 29 януари т.г. За да бъде вкаран в затвора, рецидивистът е обявен за общодържавно издирване на 25 февруари. На 28 февруари, все още на свобода, мъжът ограбва и убива 23-годишната студентка.

В този период мъжът е живеел при жена си в Мъглиж. Защо не е заловен не е ясно. Ясно е само каква е цената на недобре свършената работа - животът на момичето, убито в Търново.

Вероника бе била убита около 19,00 часа на 28 февруари на около 15 метра от моста при жп гарата във Велико Търново. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак, за да го откара в Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на момичето е откраднал 25 лв. и дебитната му карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!