Илиян Здравков признал пред съдия: Аз убих Вероника

Последна промяна на 07 март 2015 в 15:39 6147 27

Илиян Здравков е признал, че е убил 23-годишната студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Задържаният 40-годишен мъж - осъждан 6 пъти - е направил пълни самопризнания пред съдия за убийството.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на прокуратурата, полицията в града и главният секретар на МВР в оставка Светлозар Лазаров.

На Здравков е повдигнато обвинение за грабеж и последвало убийство, каза прокурор Цани Попов.

Наказанието за това престъпление по закон е доживотен затвор без право на замяна.

Здравков е задържан за 72 часа.

В понеделник ще се гледа мярката му с искане за постоянно задържане.

Илиян има шест присъди. Първата е за идентично престъпление - грабеж с убийство - от 1993 г. Тогава е бил непълнолетен. Осъдили го на 10 г. затвор. Присъдата е на Русенския окръжен съд. Здравков е затворен в Белене, откъдето успял да избяга. За бягството получава втора присъда - 3 години затвор.

Другите 4 присъди са за кражби при опасен рецидив. Гледани са по реда на съкратеното следствие. Налагани са присъди до 1 г. затвор.

Здравков е осъден на 4 г. затвор от Окръжния съд във Велико Търново за грабеж на 18-годишно момиче в Горна Оряховица, извършен през лятото на 2014 г. Присъдата не е влязла в сила, защото се обжалва.

Последната е на Районния съд в Казанлък - 1 г. и 4 месеца, отново за кражба. Влязла е в сила на 29 януари т.г. За да бъде вкаран в затвора, рецидивистът е обявен за общодържавно издирване на 25 февруари. На 28 февруари, все още на свобода, мъжът ограбва и убива 23-годишната студентка.

В този период мъжът е живеел при жена си в Мъглиж. Защо не е заловен не е ясно. Ясно е само каква е цената на недобре свършената работа - животът на момичето, убито в Търново.

Вероника бе била убита около 19,00 часа на 28 февруари на около 15 метра от моста при жп гарата във Велико Търново. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак, за да го откара в Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на момичето е откраднал 25 лв. и дебитната му карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 22:05

Този цирк сме го гледали. След няколко месеца ще се оттегли самопризнанието и ще започне всичко на ново... Това е първият най-удобен, за да ни замажат очите. Съболезнования на близките :(

08.03 2015 в 23:50

Гледайте пак да избяга.

08.03 2015 в 13:34

Съболезнования към семейството :( каква е тази държава,какво е това правосъдие след всички изброени престъпления този изрод е на свобода,къде сте бе господа малоумни управляващи,до кога ще умират невинни хора...ДО КОГА?

08.03 2015 в 10:06

Съболезнования към семеиството!!!!За съжаление имало е има и ще има подобни изроди!Въпросът обаче е защо този боклук не е там където му е мястото!Кои е ВИНОВЕН???Кои не си е свършил работата???Деградиралия хрантутник на държавна хранилка които получава заплата от нашите данъци ще понесе ли отговорност?Ще има ли доблестта сам да си подаде оставката???Ще има ли достоинството да ПРИЗНАЕ?- НЕ СИ СВЪРШИХ РАБОТАТА и за това УМРЯ ЕДНА МЛАДА ЖЕНА?????Въпроси въпроси на които всички НИЕ знаем отговорите!!!!!!!!!!!!!

08.03 2015 в 08:27

СМЪРТНА ПРИСЪДА

07.03 2015 в 22:10

Добре, че е признал!

07.03 2015 в 21:11

В другата тема по този въпрос има много хубав коментар на Ivan Petrov, прочетете го.
Мисля че в тая история много неща не се връзват и тук работата е далеч по-дебела-не че въпросния мангал не трябва да гние до живот заради цялостен творчески принос де, не ме разбирайте погрешно, но ми се струва че тук ни замазват очите.

Както и да е, мнението ми остава непрoменено-пoдoбието на страна,наречено България, трябва да бъде закрито ASAP!

07.03 2015 в 21:01

@кака

Права си - не го издирват от година. Подведох се по случая от лятото на 2014, който той всъшност е обжалвал. Но не го издирват и от 25 феврурари - от тогава е –общонационалното– му издирване. Всъшност пристъдата му е от 29 януари - т.е. търсили са го на местно ниво един месец. А той бил при жена си през това време, пътувал по желецници, и т.н.

Всъщност дали са го търсили година или месец по предишна присъда не е съществено. Въпросът е, че следствието по настоящото престъпление не е успяло съвсем да сглоби картинката, самият заподозрян също не е обяснил мотивите си. Единственото което 'знаем', е че е проявил крайна тъпота като се е опитал да ползва картата на Вероника на банкомат без да знае пин-кода (откъде ги четеш тия тъпотии за това че пина бил на картата не ми е ясно - колко хора си виждала да си държат пина на картата?). С това си действие фактически се е самодоставил на полицията (които, явно знаели и къде той се укрива, а пък от месец го търсят?)

Впечатляваща полицейска акция!

07.03 2015 в 20:31

Кой му е адвоката, който е обжалва присъдата? Защото това съсловие, заедно със съдийското, наравно носи вина за това получовеците да са по улиците и да продължават да убиват. Та той убива и граби преди да стане пълнолетен до ден днешен. Какво като е лежал 6 пъти в затвора, поправил ли се е? И сега ще го храни държавата до живот от данъците ни.

07.03 2015 в 20:19

до:asd
"Отговорът винаги е бил пред очите ни, но не, трябва да спазваме политическа коректност, човешки права и подобен вид бумащини, които имат силата да закрият цели народи. Смъртното наказание трябва да бъде върнато."

И като го убиеш какво печелиш? Не смъртна присъда , ами каторга трябва! Нека 30год да прави от големите камъни малки камъни.Нека види какво е пот,кръв и страдание.Ама истински не такива под шапката на "човешките права" въпреки , че не човек , а говедо. Нека да бачка по 16 часа на ден между дулото и зъбите на кучетата и да спи в барака без прозорци.Тогава мога да приема , че е изкупил поне малка част от вината си.А ти-смърт-много лесно искаш да му се размине!
Жалко за момичето!!!