Пожар унищожи покрива на училище в Пловдив две седмици преди 15 септември

OFFNews 01 септември 2022 в 13:05 2262 0

Горящото пловдивско училище.

Снимка БНТ

Горящото пловдивско училище.

Пожар унищожи почти целия покрив на пловдивското училище „Душо Хаджидеков“ две седмици преди началото на учебната година. Той избухна минути преди 12 часа и в гасенето му се включиха шест пожарни автомобила с екипи огнеборци и автомеханична стълба, съобщава БНР. До потушаването му след около час обаче почти цялата покривна конструкция беше унищожена.

Не са пострадали хора. Дежурният персонал е успял да избяга от горящата сграда.

Класните стаи не са засегнати, увери директорът на пловдивската пожарна Георги Мангараков. По думите му хидрантите не са работили. Отговорността за тяхната поддръжка е на ВиК - Пловдив.

Огънят е пламнал поради ремонтни дейности върху покривната конструкция на сградата заради теч над канцеларията. Фирмата, която ремонтира, от над 10 години поддържа училището, каза директорката.

На място отидоха кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместниците му Анести Тимчев и Стефан Стоянов. Общината осигури вишки и цистерни с вода.

По-късно Стоянов ще направи оглед на училището, за да се установят окончателните щети.

Ще се търсят варианти за нови учебни помещения.

Училището е застраховано. В него има 19 паралелки, чиито ученици трябва да бъдат преместени за началото на учебната година. Те ще бъдат настанени в 2 училища в центъра, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, но не уточни кои ще са те. Ще се използват и подблоковите пространства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови