Полицията разби схема с измами при продажби във фейсбук

Възможно е да има измамени и в областите Кърджали, Пловдив и Враца

OFFNews 20 септември 2022 в 16:25 2123 0

При претърсвания във Ветово са иззети веществени доказателства за измамите.

Снимка Пресцентър на МВР

При претърсвания във Ветово са иззети веществени доказателства за измамите.

Трима мъже са били задържани при акция на полицията на територията на голям търговски обект в Русе срещу схема за измами с продажбата на пелети за отопление, съобщи пресцентърът на МВР.

Действията по ликвидирането на схемата са били предприети на 16 септември. Задържаните са мъже на 21, 23 и 26 години, и тримата криминално проявени, като най-възрастният е бил осъждан.

Според първоначалните данни задържаните са съпричастни към измама с продажба на пелети, реализирана на 8 август. Тримата са предлагали „изгодна сделка“ за доставка на пелетис обява в търговска платформа във Фейсбук. От потенциалната жертва е искано изпращане на капаро чрез система за бързо плащане.

В процеса на работа на полицаите станало ясно, че 26-годишният е публикувал и обяви за продажба на изгодни цени на дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и др., а останалите двама изпълнявали ролята на сътрудници в схемата. Извършени са процесуални действия – обиск, претърсване и изземване в 2 автомобила и жилище във Ветово. Намерени и иззети са вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата. По отношение на 26-годишния мъж е взета мярка за неотклонение „задържане под стража". Полицията твърди, че са налични данни за съпричастност на задържания към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области.

Сектор „Измами", ГДНП обръща внимание на гражданите, да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба. Сигнал за измама е фактът, че без да са подписали договор за покупко-продажба или уредени документално всички детайли, от тях ще бъдат поискани пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи. Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството