Полицията хвана 122 пияни шофьори и кмета на Пазарджик

Ангел Марковски 30 октомври 2021 в 21:58 4422 1

Снимка Архив

Полицията залови 122 водачи, употребили алкохол, в акция, насочена срещу шофирането в нетрезво състояние и след употреба на наркотици. Сред най-фрапиращите нарушения е жена в област Плевен, засечена да управлява с 4.13 промила алкохол.

В област Пазарджик пък е спрян водач, съмнителен за алкохол, който отказвал да се тества, а в последствие се оказало, че е кмет на община от областта. От полицията не уточниха коя е общината. По-късно бТВ съобщи, че става въпрос за кмета на Пазарджик Тодор Попов, чиято книжка е била взета веднага на място. Той е лишен от правото да шофира за 2 години.

На територията на ОДМВР-Бургас е установен шофьор, управлявал в два последователни дни превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози. В Смолян е засечен водач, шофирал едновременно с алкохол и наркотици в кръвта.

На територията на ОДМВР-Шумен проверяващите са засекли двама души, единият от които неправоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 2.28 промила, а превозното средство е било с липсващи регистрационни табели, а другият хванат шофьор е без книжка и с концентрация на алкохол в кръвта 1.76 промила. Превозното му средство не било регистрирано по реда на закона.

Към 30 октомври междинните данни на полицията сочат, че са засечени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. 33 от тях са шофирали с концентрация на алкохол от 0.5 до 1.2 промила; 40 души – с над 1.2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

От всички 122 случая в 89 от тях (73%) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.

Специализираната полицейска операция ще продължи до 2 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл