"Планекс" с официално становище за срутването на хотел "Вероника"

OFFNews 10 април 2015 в 14:45 14110 9

Снимка БГНЕС/КРАСИМИР ДЕЛЧЕВ

Главният изпълнител на ремонтните работи в хотел "Вероника" "Планекс" ООД изпрати официалното си становище до Българската строителна камара относно инцидента в "Слънчев ден".

Ето и пълният текст на становището:

Считаме за своя отговорност да информираме обществеността и професионалните среди относно аварията, случила се на обект „Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Вероника”.
Поради появилите се спекулации в медиите, които засягат нашето Дружество относно законността на обекта и нарушенията при неговото изпълнение, ви информираме за следното:

1. За обекта имаме сключен договор с инвеститора „Международен Панаир Пловдив”АД, съгласно одобрени проекти и редовно издадено разрешение за строеж.

2. Одобрените проекти предвиждат премахване на старата конструкция до кота +0.00 на основание конструктивна експертиза от 2014 год. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години.

3. Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция.

4. С отделен Договор тези специализирани дейности ние сме възложили на подизпълнителя „Бултранспорт Груп”ЕООД и сме предоставили по законовия ред обектовата площадка.

5. По законоустановения ред сме уведомили Областна Инспекция по труда за започването на обекта.

6. Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от Подизпълнителя на 08.04.2015 год; няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата Подизпълнител на обекта и изпратено до седалището и.

7. Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта

8. Ние оказахме пълно съдействие при спасителните операции, проведени на обекта.

Изказваме нашите дълбоки съболезнования на семействата на загиналите работници.

От Ръководството на „Планекс”ООД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!