Петима лихвари са задържани при спецакцията в Берковица

OFFNews 20 юни 2019 в 16:28 2863 0

Иван Гешев

Петима души са задържани при мащабната спецакция на специализираната прокуратура, Жандармерията и служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу организирана престъпна група, занимавала се с лихварство. 

Участниците в групата са роднини и живеят в ромската махала "Раковица". Те са членове на местния клан "Дренчовците", съобщи БНТ. 

Задържаните имат дълги криминални досиета.

При спецакцията са претърсени няколко къщи и са иззети веществени доказателства, сред които 2 килограма злато и луксозни коли.

Ще бъде извършена и проверка на средствата, с които са купени луксозните коли, както и на това дали къщите на членовете на клана са построени законно.

Всички задържани до момента са роднини, а акцията продължава в Берковица и във видинското село Арчар. Извършват се претърсвания в жилища и в автомобили.

"Давали са пари под лихва основно. Съответно схемата е следната: даваш един лев днес, до края на месеца дължиш няколко хиляди. До края на годината стават десетки или стотици хиляди. Защото процента на лихвата е дневен, не месечен, и е огромен. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко възможно да ти се вземе всичко, с което разполагаш", обясни зам. главният прокурор Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови