Пациент пушач предизвика пожар в психиатрията в Курило

OFFNews 01 февруари 2022 в 09:44 1813 0

Пожар изпепели една стая в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило и по чудо не завърши с жертви, съобщи директорът на лечебното заседание д-р Цветеслава Гълъбова.

"Инцидентът се случва по време, когато е спрял токът в болницата заради авария в близкия трафопост. ЧЕЗ реагираха бързо, но работата изисква време. Тогава един пациент – това е един психично болен човек, който има тежки социални проблеми, запалва с цигара дюшека", обясни Гълъбова пред бТВ.

Тя допълни, че мъжът е бил в нейната болница, защото такива пациенти никой не ги иска.

"Дежурният екип, който се състои от един санитар и една сестра за 30 психичноболни мъже, се обажда на дежурния лекар – един за 130 болни. Този екип успява да изведе всички от отделението, да се свърже със 112, които реагират наистина светкавично", уточни д-р Гълъбова.

Ето какво написа д-р Цветеслава Гълъбова във фейсбук:

Тази нощ в нашата болница е имало пожар. Първо изгасва тока, защото се поврежда трафопоста. Екипът на ЧЕЗ идва много бързо и отстранява повредата за около час. БЛАГОДАРЯ ИМ! В това време пациент - постъпил е наскоро, болен с тежки социални проблеми, за когото естествено не е имало място за лечение в някоя от софийските психиатрични клиники, с цигара запалва дунапреновия дюшек. И става пожара....Реакцията на дежурния персонал - ЕДНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ЕДИН САНИТАР ЗА ТРИДЕСЕТ БОЛНИ, е светкавична. Заедно с ДЕЖУРНИЯ ЛЕКАР - ЕДИН ЗА СТО И ТРИДЕСЕТ БОЛНИ, уведомяват 112, започват гасене с наличните ни пожарогасители и евакуират всички болни. Благодарение на тези смели и отговорни хора няма пострадали. Щетите са само материални.

БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р ИРИНА ЛАЗАРОВА, СЕСТРА СТАНОЙКОВА И САНИТАР АСЕН АНГЕЛОВ!!!

Благодаря от сърце и на екипите на пожарната и ЦСМП, отзовали се за броени минути на мястото и оказали помощ професионално и навреме. Ето какво ми каза д-р Лазарова:

"Цвети, тази нощ всички институции реагираха много бързо и професионално - ЧЕЗ, 112, пожарна, ЦСМП. И нашият персонал се справи много бързо. Асен и Станойкова влизат в пожара и излизат с поредните болни..

Докато гореше стаята и извеждахме болните, аз виждах ЦЯЛАТА МИЗЕРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПСИХИАТРИЯ. КАТО ПРИКЛЮЧИ ВСИЧКО СИ ПРЕДСТАВИХ КАК БИ ПЛАМНАЛА ЦЯЛАТА СГРАДА, КОЯТО Е ГРЕДОРЕД, КАК ЩЕ ГОРИ И КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ С ТЕЗИ 60 БОЛНИ"

Да, аз си мисля същото от нощес насам. До кога Господ ще ни пази от сериозни проблеми. И съм гневна. Гневна съм не толкова на поредицата чиновници, които през годините не свършиха нищо за нашите болни, но съм много гневна и на тази част от съсловието, която години наред стопираше и все още се бори против всякакви реформи.

Ако я нямаше вътрешната съпротива, щяхме да сме влезли в двадесет и първи век, а не да лекуваме психично болни в гората, в затънтените селца и периферии на населените места.

Отново благодаря на всички за спасяването на хората!

А за другото - няма да се откажа, въпреки вътрешните съсловвни съпротиви. И този път ще успеем да се справим и психиатрията най-после да се появи на картата на медицинските специалности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови