Овладяха пожара в Кресненското дефиле, тлеят отделни огнища

OFFNews 29 август 2017 в 14:29 1734 1

Всички огнища на пожара в Кресненското дефиле са ограничени и локализирани, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. 

Хората вече могат да се завръщат по населените места, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп, уточни той. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, няма проблем с далекопроводите, те също са пуснати. Нормализирано е движението по пътя в района на пожара, съобщи още вътрешният министър и призова за пореден път шофьорите да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите фасове, а местните хора да внимават при боравенето с огън. 

„Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени“, заяви министър Радев. Предстои изясняване на размера на нанесените щети, като ще бъде направено предложение за изготвяне на независима експертиза за поразените площи и направените от държавата разходи за провеждане на операцията.

„Няма жертви и пострадали нито сред местните хора, нито сред участниците в гасителните действия - това е много добър резултат от спасителната операция“, заключи министър Радев и благодари на всички, включили се в потушаване на пожара. 

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов съобщи след извършената проверка: Навсякъде по периметъра е спокойно, няма никакво пламъчно горене, единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар. Те не са опасни, но хеликоптерът остава в готовност в Симитли. Следващите дни няма да напуснем терена, ще редуцираме хората и техниката, но ще продължим да наблюдаваме терена. Дъждът позволи пожарът да бъде свален на земята, да не е върхов, но пожарът не е окончателно погасен. Ситуацията е под контрол, бдителността ни продължава, за да не допуснем неговото възобновяване.

Остава и полицейското присъствие в района на Стара Кресна, Ощава и Влахи, включително и на главния път. Ще осъществяваме наблюдение на обстановката, съвместно с пожарната и другите структури ще сме тук до пълното приключване на действията – информира главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР –Благоевград. Той уточни, че след отмяна на евакуацията сутринта в село Влахи, до момента в населеното място са се завърнали 16 от евакуираните общо 27 души.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов поясни, че отмяната на заповедта за обявяване на бедствено положение ще бъде разписана, когато ГДПБЗН уведоми, че пожарът е погасен окончателно и приключат дежурствата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11962

1

Мюнхен

29.08 2017 в 17:32

Тези от нашенците,които пътуват за Гърция-да внимават-там са плъзнали румънски банди-цигани-крадци,които разбиват коли,главно на българи и крадат масово.В Гърция е пълно това лято с мамалигари,не консумират нищо,не ходят по таверни,само крадат и правят мръсотии,оставят си боклуците.Българите да внимават къде си оставят леките коли,защото на паркингите румънците крадат.