Оранжев код "Риск за тревога" за Марица при Свиленград

OFFNews 07 септември 2014 в 18:15 2550 0

Снимка wikimedia

Обявен е оранжев код "Риск за тревога" на река Марица при Свиленград, съобщава Министерството на околната среда и водите.

Дигата на р. Марица край димитровградското село Райново се скъса от водите на прелялата р. Мартинка. Няма опасност за населението, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов.

Димов уточни, че р. Мартинка тече между селата Брод, Райново и Злато поле. Пробивът на дигата реши проблема с оттичането на прелелите води на р. Мартинка, които можеше да залеят къщи в Злато поле, посочи Димов.

Ситуацията в Черноморския регион се нормализира. По данни на басейновите дирекции и експлоатационните
дружества към момента няма преливащи язовири от комплексните и значими според Закона за водите.

Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.

Река Марица е с повишен отток по цялото си протежение.Нивата в основното течение на реката остават под критичните за преливане, но тенденцията при Свиленград е към покачване и е повишено с 60 см от вчера вечерта. Скъсана е и дига на река Сазлийка в землищата на Калугерово, Пясъчево и Навъсен.

Сазлийка прелива и при моста, водещ към Свирково, Дряново, Тенево.

На територията на Черноморски басейнов район няма язовири, които да преливат неконтролеруемо и да създадат опасност за живота на хората.

В областите Видин, Монтана и Враца вследствие падналите валежи във водосборите на реките се наблюдават повишени водни нива.

Река Берковска в землището на Берковица излиза на места от речното легло, има наводнени дворове, имоти и техническа инфраструктура в ниските части на града. Аварирала е конструкцията на къщи, разрушен е един мост, има силна ерозия по бреговете на реката. Обявено е бедствено положение в общината, но постепенно обстановката се нормализира. Извършват се отводнителни дейности, посочва МОСВ.

Река Дългоделска Огоста, десен приток на р. Огоста също на места излиза от речното легло. Залят е асфалтов път,
осъществяващ връзка с две села в Монтанско. В община Георги Дамяново все още е обявено бедствено положение, извършват се отводнителни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови