Обир в Бачковския манастир

Ивайло Анев 26 януари 2015 в 16:08 4547 2

Бачковски манастир

В нощта срещу понеделник крадци са нахлули в игуменарницата на Бачковския манастир. За момента не е ясно какво е откраднато. 

Сигналът е подаден в 7 ч. сутринта, когато стопанинът на обителта - архимандрит Симон, влязъл в помещението, съобщи "24 часа".

"Всичко беше с краката нагоре", описа той, без да дава повече подробности.

В игуменарницата има икони и църковна утвар, както и ценности, но архимандрит Симон е категоричен, че не държи там свои скъпи вещи. Той уточни, че в манастирския храм "Света Богородица", където е Чудотворната икона на Божията майка, не е влизано. "Всички реликви са си на мястото", категоричен беше Симон.

Обирджиите нахлули на втория етаж, където са главните чардаци, а помещенията са известни като покои на игумена. Симон обясни, че не спи там, а ползва старата си килия. 

Монаси и служители са били разпитвани един по един в продължение на часове, а криминалисти са взели отпечатъци.

"На този етап нищо не можем да кажем, за да не пречим на разследването", казаха божиите служители. Те са смаяни от дръзкото нахлуване и не могат да си обяснят как е станало това. Манастирските порти се залостват всяка вечер в 20 часа и се отварят чак на сутринта. Освен това има и дежурен полицай, който също не е видял нищо.

В обителта нощуват около 20 монаси и служители, но и те се кълнат, че също не са усетили обира.

Според местните жители една от версиите е за вътрешен човек и инсценировка, като е възможно зад това да се крив мотив за отмъщение от предишния игумен дядо Борис.

В началото на миналата година бившият игумен на Бачковския манастир дядо Борис беше отстранен за непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно клипове, за които митрополит, пожелал анонимност, твърдеше, че в тях участват дядо Борис и служителки в манастира. Клиповете изчезнаха бързо. Започна църковно дело, експертизи, с които да се докаже той ли е участвал в клиповете.

Днес дядо Борис трябва да се намира в Рилския манастир – заточен и наказан от Синода с „послушание”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!