Нова измама във фейсбук. Използват мними профили на известни личности

В началото искат вечеря с тях, а ако не мине, вадят компрометиращи снимки

OFFNews 21 януари 2024 в 15:01 3612 0

Сано

Снимка Стоп кадър Нова тв

Александър Сано разказва за премеждията си във фейсбук.

Нова измама дебне хората, които търсят любов и компания в интернет. Измамници правят профили на известни български личности във фейсбук с единствена цел да експлоатират невинни жертви за финансова печалба.

Лъжливи профили във фейсбук, представящи се за Юлиан Вергов, Александър Сано или Владимир Карамазов пишат на самотни жени.

"Здравей, ти си мой последовател. Аз адски много ти се радвам, обичам последователите си, много ще се радвам да си пишем". И хората се хващат на това", разказа Владимир Карамазов пред Нова тв.

"Здравей, любими мой фен. Аз много ти благодаря, че ти така ме подкрепяш" – е съобщение, изпратено от фалшивия профил на Александър Сано.

Юлиан Вергов е рекордьор по фалшиви профили - общо 7 засега. Актьорът обясни, че ги е докладвал, но реакция не е последвала. Той разказа за случай с жена, която дори му донесла подарък, а когато разбрала, че е жертва на измама, се нахвърлила върху него.

В други случаи разочарованието, че истинската звезда не знае за съществуването на дадената жена и часовете прекарани в интимни чатове, се превръща в още по-сериозна агресия.

"Започват жестоко да ме тормозят и стават агресивни", каза Владимир Карамазом и допълни, че на 5 декември е получил 92 съобщения от фенка.

"Начинът на изразяване е толкова нелеп", допълва го Александър Сано. 

Именно начинът на изразяване може да ни даде сигнал, че има нещо гнило. Оказва се, че измамници извън границите на България намират начини да таргетират българки, за да се възползват от тях.

"Често престъпниците, които извършват подобни имами, използват автоматизирани средства за превод на български език", обясни директорът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

На наивните жертви им се искат сериозни суми от по няколко хиляди евро под предлог, че ще бъдат близо до сцената и ще вечерят с тази звезда, ще получат автограф, подарък, ще се снимат с нея. И тъй като са фенове на тази звезда, жертвите се подмамват да изпратят пари, посочи комисар Димитров.

Не винаги фалшивите актьори, скрити зад клавиатуарата, правят гръмки обещания на последователите си. Има варианти да започнат да продават стоки, като използват лицата на известните.

"Когато видят, че натрупват вече 5000-10 000 последователи, което е напълно възможно, ако копират едно към едно профила, започват да се прокрадват джапанки, роклички. Започва да става някаква сергия", коментира Владимир Карамазов. .

Сано посочи, че си комуникирал с такъв фалшив профил. Получил молба от измамника да не го докладва. Щял да изкара някакви пари и предложил на актьора да ги сподели с него.

В случай, че и тази схема не провърви, хакерите вдигат нивото. Ако се излъжем да кликнем на някой линк, който ни пращат - превземат фейсбук профили и започват да търсят компромати.

"Изпращали са интимни снимки вътре в чатовете. Съобщения, които са си между партньори, приятели и са особено притеснени от това да не се разпространи тази информация", обясни комисар Димитров.

Експерти съветват да обръщаме внимание дали профилът на любимата ни звезда е верифициран от социалната мрежа със синя значка до името на публичната личност. Използва се във всички социални мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика