Нова ало измама в Бургас: Мъж, представящ се за полицай, 'преследва' телефонен измамник

OFFNews 20 август 2020 в 15:54 2180 0

Нова телефонна измама се появи през последните дни в Бургас, предупреждава МВР. Мъж, представящ се за полицейски служител, се свързва с граждани и търси съдействие от тях, за да "бъде задържан телефонен измамник". 

По данни на полицията най-атакувани са живеещите в комплексите "Славейков", "Изгрев" и "Лазур", както и тези от Централната градска част и "Братя Миладинови".

Обаждането обикновено е от интелигентен и добре звучащ мъжки глас, представящ се за ръководен полицейски служител, който обяснява, че се нуждае от съдействие във връзка със задържането на телефонни измамници, като се свързва със стационарния телефон, за да предупреди, че скоро измамникът щял да им се обади. 

"Полицейският служител" иска от своите жертви пари или златни накити, които да са примамка на измамниците, а впоследствие при приключване на операцията, щели да бъдат върнати на собственика. Освен това казва на измамените да оказва безрезервно съдействие на "телефонния измамник", тъй като по този начин той ще бъде задържан максимално бързо.

Областната дирекция на МВР в Бургас призовава гражданите да са бдителни, когато получат съмнителни телефонни обаждания, да проведат превантивни разговори със свои близки и да запомнят, че измамниците използват различни сценарии, но винаги искат пари или ценни вещи, сред които и златни накити.

Сред най-честите схеми за осъществяване на телефонни измами освен "оказването на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници" са:

• Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари.

• Болен (от свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест) близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина.

• Настъпила трудова злополука възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия, е необходима крупна сума пари. 

• Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.

• За отпускане на допълнителни пари към пенсията или друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното".

• Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети.

• Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект.

По време на телефонната измама непознатия се стреми да държи своята "жертва" непрекъснато по телефона, като не й дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови