Нещо като снаряд на плаж край Поморие. ВМС: Това е празен стартов двигател на ракета за Панцир-С1

OFFNews 22 юли 2022 в 10:41 12860 1

снаряд

Снимка Facebook / Ines Zheleva

Находката, за която можеше да се предположи, че е с военен произход е открита от летовници на плажа.

Неидентифициран предмет с вероятно военно предназначение изплува на плажа между Поморие и Ахелой в късния следобед вчера. Първоначалните предположения на почиващи в района на находката и на потребители, които коментираха снимки, публикувани във фейсбук бяха за торпедо. 

Находката, която прилича на ракета или торпедо със стабилизатори е била забелязана от туристи по плажната ивица на един от големите хотели в района. Летовниците са подали сигнал на телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

"Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета, коментира малко по-късно в петък пред БНР  адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. Обектът е напълно безопасен, това е част от ракета, която е паднала в морето, поясни той.

Според експерт, с когото се консултира OFFNews, на снимката е първа степен, ускорител, от ракета 57E6 на ПВО комплекса Панцир, който е на въоръжение в руската армия. Ускорителят може да се разпознае относително лесно по външното покритие. Първата степен има много специфично покритие, което го нямат системите за РСЗО или другите зенитни системи, коментира експертът.

Преди седмица българските Военноморски сили обявиха, че са открили останките от боеприпас недалеч от Камен бряг. Той не е опасен за хората, но създава проблем за навигацията, съобщиха тогава от ВМС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!