МВР проверява сигнал на пиян шофьор за полицейско насилие в Силистра

OFFNews 12 юни 2023 в 18:59 2592 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

В Областната дирекция на МВР в Силистра е започнала проверка във връзка със сигнал до медиите за насилие, упражнено от полицейски служители, спрямо 30-годишния Ерсин Белки в града, съобщи БТА.

От дирекцията съобщават, че на 10 юни, около 03:30 ч., по ул. „Симеон Велики“ в Силистра, в хода на специализирана полицейска операция автопатрул подава знак за спиране към водача на лек автомобил „Мерцедес“, който не спира, а ускорява в посока бензиностанция ОМВ. Полицейският автомобил го последва с включена звукова и светлинна сигнализация.

След подаден сигнал към дежурната част, друг полицейски автомобил прави опит да спре водача, но той отново не се подчинява. Впоследствие по ул. „Тутракан“ автомобилът му е блокиран и той е спрян. Мъжът, който е във видимо нетрезво състояние, отказва да излезе от колата си и се налага да бъде изведен, при което пада на платното и получава нараняване на лицето – рана на челото над веждата. Полицейските служители му оказват първа помощ и го тестват с дрегер, който отчита 0.99 промила. Съставени са му два акта – за шофиране в нетрезво състояние и за неизпълнение на полицейско разпореждане, които той собственоръчно подписва без възражения, като му е издаден и талон за медицинско изследване.

Мъжът е във видимо добро състояние, напълно адекватен, и след предупреждение да не шофира е насочен към МБАЛ-Силистра за кръвни изследвания.

Около четири часа по-късно – в 07:35 ч., когато се прибира вкъщи, бащата на 30-годишния подава сигнал на тел. 112, че на сина му е нанесен побой от полицейски служители в дискотека. На адреса на ул. „Москва“ е изпратен полицейски екип, който насочва мъжа към Центъра за спешна медицинска помощ и към Районното управление за подаване на сигнал.

Изнесените от полицейските служители данни се потвърждават от прегледа на записите на видеокамерите, с които са оборудвани служебните автомобили. Предстои да бъде извършен преглед и на камерите на общинското видеонаблюдение, посочват от ОДМВР - Силистра.

Пред БТА Ерсин Белки потвърди, че е шофирал след употреба на алкохол. Той каза още, че не успял да спре след подадения сигнал, но не е правил опит да избяга и спрял след около 300 метра. Отворил вратата без да проявява агресия, но, по думите му, бил изведен насилствено от автомобила си от полицейските служители, които му нанесли побой. По думите му помолил полицаите да извикат медицинска помощ, но те избягали от мястото на инцидента. Мъжът останал в безпомощно състояние около три часа, след което успял да стигне с автомобила до дома си.

В момента Белки е настанен в Хирургичното отделение на болницата в Силистра. Той е категоричен, че ще потърси правата си в съда.

В ОДМВР - Силистра е в ход проверка по отношение на полицейските действия, но също и с оглед на извършено престъпление от общ характер, като след приключването ѝ материалите от нея ще бъдат изпратени в Районна прокуратура – Силистра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика