МВР потвърди, че у нас е открит тайник с оръжия за Хамас

OFFNews 04 април 2024 в 08:39 3007 2

снаряд

Снимка БТА

Обезвреждане на снаряд.

В България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия, съобщи германският вестник "Шпигел". От Министерство на вътрешните работи потвърдиха пред Нова телевизия, че наистина има такъв случай. 

Предстои да бъде предоставена официално повече информация.

Според източници на Нова телевизия става въпрос за акцията проведена в Ямболско на 28 март. Тогава в автосервиз бяха намерени огнестрелни оръжия и боеприпаси, собственост на мъж - картечен пистолет, две пушки, шест револвера, две пистолета, противотанков снаряд и множество патрони от различен калибър. Също така 20 броя капсул-детонатори, детониращ шнур и метални кутии с барут. Обвиненият е с мярка "задържане под стража".

"В южната част на България, в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на "Хамас" срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин", съобщи изданието, позовавайки се на източници от Федералната служба на криминалната полиция. Някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда.

Информацията за склада за оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември 2023 г. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на "Хамас" в Европа.

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните.

Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е "заровено в торба под дърво".

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.

При арестите през декември от заподозрените не са иззети огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че терористичната организация има тайници с оръжия в Европа. Германските и европейските прокурори са информирани от израелските тайни служби за предполагаеми терористични планове на членове на бойното крило на "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

05.04 2024 в 09:54

айде толерирайте ги още Палестинските наркоманчета

135

1

Far Rider

04.04 2024 в 09:51

И както винаги става в Задунайская губерния нашите служби научават последни!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки