МВР: Не сме стреляли срещу Зайков, заградихме го в полето

OFFNews 30 май 2019 в 10:13 4481 3

Стоян Зайков

Полицията не е употребявала оръжие или физическа сила при акцията по залавянето на издирвания на две убийства в Костенец Стоян Зайков, заяви директорът на ОД ВМР-София комисар Николай Спасов.

Снощи бе съобщено, че след 20-дневно издирване МВР е открило беглеца в района на Долна баня, а по време на полицейската акция той се е самоубил. При полицейска операция е бил обграден от сили на Специализирания отряд за борба с тероризма, Главните дирекции „Гранична полиция" и „Национална полиция", Жандармерия и отряда „Кобра" при СДВР, , като при опит да бъде задържан е открил огън срещу полицаите. Те са отговорили с предупредителна стрелба, според инструкциите. Чул се е изстрел, с който най-вероятно Зайков е отнел живота си, обяви снощи вътрешният министър Младен Маринов.

"Това, което мога да кажа със сигурност е, че за първото убийство в Костенец на 9 срещу 10 май е извършител и е повдигнато обвинение на Стоян Зайков", заяви на брифинг комисар Николай Спасов.

Сигналът за местоположението на издирвания не е подаден от граждани. Открит е бил благодарение на работата на полицията. "От анализа, който направиха колегите от психоинститута към МВР, се установи, че той се е придвижвал", каза комисар Спасов. По думите му Зайков е бил постоянно в движение, изминавал е около 20 км на ден. Няма данни дали е имал помощници.

Как е бил открит?

Снощи полицията забелязала лице, което отговаря на описанието. След това предприемат действия да го заградят, но в този момент се чули изстрели от полето. Полицаите също са произвели предупредителни изстрели. По-късно открили, че издирванията се е самоубил - най-вероятно със самоделно оръжие.  На този етап не може да се каже дали то е същото, с което е убит и съседа на Зайков.

Стоян Зайков бе издирван за убийството на 38-годишната му бивша жена Милена Шишкова, която бе открита мъртва на 9 май в Костенец. Пет дни по-късно бе намерен убит и съсед на Зайков. В продължение на 20 дни МВР издирва заподозрения, а негови близки бяха евакуирани от Костенец от съображение за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

31.05 2019 в 00:01

А къде да стреля? Самоубиват се в сърцето, слепоочието, по-рядко в устата, което е и най-сигурно.
Каквото и да е направил, няма как да се сбърка с изстрел от другаде.

8807

2

jhristov

30.05 2019 в 19:22

Той сам се е самоубил като се прострелял не другаде ами в гърдите!?!