МВР: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати

OFFNews 08 септември 2021 в 14:24 2337 0

Снимка МВР

Във връзка със зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България, МВР предупреждава хората да не предоставят пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого се представят.

Телефонните измамници са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер, допълват от Министерството на вътрешните работи.

Сценариите, които използват измамниците, са най-различни – от "медик", който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до "близък", претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за "полицай" или "прокурор", търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници.

МВР напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при акции да се търсят пари от граждани.

Въпреки че няма ръст на довършените телефонни измами, полицията отново обръща внимание на хората да се отнасят със съмнение, когато разговарят с непознат.

"Запомнете основното правило: получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!", призовават от  ведомството.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада