Митинг поиска дотиране с 10 ст. на литър бензин

Последна промяна на 09 март 2012 в 15:14 1817 2

Протестиращите поискаха цената на бензина да отговаря на стандарта на живот. Снимка: Сергей Антонов
Протестиращите поискаха цената на бензина да отговаря на стандарта на живот. Снимка: Сергей Антонов
Протест под мотото „Не на безумните цени на горивата и ниския стандарт на живот“ започна в 12 часа пред Народното събрание с развети български знамена, под звуците на гайди и тъпан, с плакати срещу монопола на „Лукойл“. Това е поредният митинг, предизвикан от рекордното покачване на цените на горивата през февруари. На него организаторите от гражданското сдружение „Сила“ поискаха цените да бъдат намалени така, че да отговарят на стандарта на живот в България. "Ситуацията с бензина отразява ситуацията в цялата ни държава“, заяви Янко Петров, участник в протеста.  Той се представи така: "Преди бях от "Сила", сега идвам просто като гражданин и шофьор". „Правителството взема мерки, но те реално не работят. Нека държавата да дотира с по 10 стотинки на всеки внесен или произведен в България литър бензин. Така крайната цена ще спадне до 2,10 лева. Намаляването на цената дори и с 40 стотинки ще доведе до намаляване на цените на редица стоки и услуги“, каза още Петров. Полицаите се оказаха по-многобройни от множеството на протестиращите. „На предишния протест присъстващите полицаи написаха актове на хората, паркирали автомобилите си вдясно на пътя, с мотива, че сме паркирали на магистрала „Люлин“, въпреки че в този момент се намирахме на около 200-300 метра от нея“, оплака се Янко Петров. Това според него е и причината за ограничения брой на протестиращите. „Хората, които се включват в защита на нашата кауза, главно са шофьори и се страхуват да не бъдат отново безпричинно санкционирани“, заяви той. Много от присъстващите бяха дошли, за да покажат недоволството си и от ниския стандарт на живот и високите цени на хранителните продукти и лекарствата. „Ще бъдем тук всяка седмица, докато не се вземат мерки за разрешаване на проблемите в страната“, заканиха се протестиращите. „Поставяме си за цел да накараме повече хора да подкрепят нашата кауза и да се присъединяват към нас по-смело“, казаха те. С освирквания към управляващите започна шествието в посока към кв. „Горубляне“, което ще се върне отново пред Народното събрание около 18 часа.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2012 в 03:39

Абе ти цените на горивата че няма да паднат няма, ама вчера гледах обяви за работа... масово се предлагат заплати от 300-500лв. При положение че един литър нафта гони 3 лева, кашкавала е 16лв/кг, хляба 1.50лв/кг, хората които се съгласяват да робуват на тези заплати са за бои. Заплатата е единственото нещо в/у което всеки има пряк контрол. И като чета нещя от рода: не плащали на миньорите 6 месеца, ама те ходили чинно на работа, направо подивявам.

09.03 2012 в 15:24

Спор да няма, скъпо е. И спор да няма, ако наритат монопола, ценичките ще спаднат с 15-20 стотинки.

Дотацията е пълен абсурд, тя е обратното на акциза, а акцизът няма да мръдне, докато е едно от най-важните приходни пера в бюджета и е ограничен от директиви на ЕС. ДДС - същата работа, той ако мръдне, ще е на края на мандата - за мръсно на следващите. И ще мръдне с малко.

Ама малки им били заплатите - докато протестират срещу мокротията на водата, а не срещу данъците, мутрите и неработещата администрация - малки ще са.