Измамници точат банкови сметки чрез фалшиви ''заеми'' от чужди банки

OFFNews Последна промяна на 09 август 2021 в 11:55 2985 0

ГДБОП предупреждава за измамни обяви в интернет, предлагащи "заеми" от името на чужди банки. 

От дирекцията допълват, че се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви (основно във Фейсбук), привидно публикувани от чужди банки (най-вече френски банки), които предлагат "изгодни заеми".

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално чрез Месинджър, а в последствие през мобилни приложения за комуникация Whatsapp и ,Viber. Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават още от ГДБОП.

Схемата е следната:

От откликналите на обявите хора е изисквано да пратят снимки на свои документи за самоличност. Получавали са бланка на договор за заем, която е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят на измамниците. След уведомяване на кандидатстващите, че са одобрени, измамниците започват да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки с основание "кандидатстване", "нотариална такса", "застраховка", за да им бъде отпуснат заемът.

Не са изключение и преводи под подобни предлози и чрез Western Union, Money Gram и EasyPay. В някой случаи дори жертвите били убеждавани да открият банкова сметка с активно електронно банкиране и издадена дебитна карта.

Под предлог, че е необходимо дебитната карта и сметката да бъдат проверени дали отговарят на изискванията за усвояване на заема, данните за сметката и самата карта с ПИН код са изпращани чрез DHL в Бенин, Африка.

Получили контрол върху сметки и дебитните карти, извършителите ги използват за получаване на преводи от жертви на измамните обяви и за усвояване на парите. В хода на комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема измамниците се представят за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да са по-убедителни.

Експертите от отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП отново напомнят хората да проявяват изключителна бдителност при комуникацията си в интернет пространството и в никакъв случай да не предоставят лични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !