Издирват 70-годишен моряк, паднал във водите на Дунав край Русе

OFFNews 24 януари 2023 в 21:57 1615 0

издирване

Снимка Стоп кадър БНТ

Реката

Катер на "Гранична полиция" и рибари издирват 70-годишен моряк, паднал зад борда във водите на Дунав край Русе. Той е бил капитан на кораб, собственост на русенска фирма, която се занимава с дърводобив по островите. Инцидентът е станал вчера по обяд при лошо време и силен вятър, съобщи БНТ.

Eкипажът на плавателния съд е разчиствал терен за бъдещо залесяване.

"По предварителна информация при маневриране, големи чукани, които са характерни за такова ниво на реката, се заклинват в перата на кораба, той губи управление. Екипажът от капитан и моряк слизат в лодка и правят опити да освободят перата, тоест механизма, който управлява кораба. Времето е много лошо, вълните са високи и една такава вълна удря лодката в кораба и капитанът пада зад борда. Не е било възможно да бъде открит", обясни кап. Иван Жеков, директор на "Речен надзор" - Русе към "Морска администрация".

Веднага е подаден сигнал на тел. 112.

Линейката е пристигнала за инцидент с човек, който се дави. След което и от "Гранична полиция" са дошли, изпратен е и катер.

Капитанът е с над 20-годишен опит във фирмата. Не е ясно обаче дали по време на инцидента и бил със спасителна жилетка.

"По принцип познава работата, но вероятно малко се е предоверил на своите възможности и не се е съобразил с лошото време", коментира кап. Иван Жеков.

От фирмата са отказали коментар с обяснението, че се води разследване.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)