Има замърсяване от разлива, мъртви риби плават в езерото Вая

OFFNews 18 юни 2015 в 09:29 9776 10

Снимка БГНЕС

Бургаският кмет Димитър Николов на мястото на инцидента

Има замърсяване на териториите, които са основно тръстикови масиви след разлива, причинен от "Лукойл Нефтохим" край квартал "Долно Езерово", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която е на мястото на инцидента заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, за да видят какъв е напредъкът и дали е възможно ограничаване на щетите.

Вчера десетки тонове нефтопродукция се изляха от тръба на "Лукойл" близо до кв. "Долно Езерово" в Бургас. Част от количеството се изля в река Чукарлийска, горивото достигна и езерото Вая и засегна защитената местност.

Екип на РИОСВ-Бургас също е на мястото и са взети поредни проби за това дали има разширяване на разлива. След като резултатите станат ясни, ще се определи и санкцията за "Лукойл Нефтохим".

Багери пробиват до точното място, за да се установи причината за разлива - възможно е да техническа или пък да става дума за криминални набези.

"След дъжда снощи трябва да се установи дали има разширяване на разлива. Ограничени са засегнатите площи с бонови заграждения. Организирана е работата на аварийните екипи на общината, на „Пожарна безопасност и защита на населението”, на оператора „Лукойл Нефтохим”.

Има замърсяване на териториите, които са основно тръстикови масиви. Отстранява се и от дясната страна на пътя, където вече е установено точното място на спукването на тръбата. Там положението е по-тежко, но са взети всички мерки, за да се ограничат щетите.

Инфорамцията към настоящия момент е, че е засегната буферната зона на ез. Вая. Това е защитена зона, но са засегнати само тръстиковите масиви. Взета е проба от вътрешността на езерото. Снощи беше направен анализ и не е установено замърсяване във вътрешността.

Няма и засягане на зоната към морето.

За населените места в района няма опасност за хората. От снощи се правят непрекъснато измервания на чистотата на въздуха. Разполагат се мобилни лаборатории, които ще следят състоянието на въздуха непрекъснато. Не се установяват превишения на нормите на съдържание на вредни вещества във въздуха. Само в зоната на инцидента има превишение на съдържанието на бензен.

При огледа не е установено да има мъртви птици, но има измряла риба в засегнатата площ.

Езерото Вая и буферната му зона е защитена територия от мрежата „Натура 2000”. Няма замърсяване на защитената територия, която се намира в близост до езерото. Продължава да бъде ограничен периметърът. Няма достъп до зоната на замърсяването.

На мястото има шест машини, които изпомпват замърсените води от повърхността, за да се отстрани по-бързо щетата. Разпоредено е на „Лукойл Нефтохим-Бургас” да осигурят и техниката и средствата за изгребване на замърсените води", каза Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!