Има задържани за тежката катастрофа с мигранти на магистрала Тракия (обновена)

Шофьорът на буса и неговият спътник признали, че преди няколко дни 120 афганистанци влезли в страната и били разпределени на групи от трафикантите

OFFNews 26 февруари 2023 в 15:05 2358 0

Снимка МВР

Мъж е задържан за тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия" с мигранти, в която един човек загина, а десетки други пострадаха, предаде бТВ. 

Задържания е шофирал пилотна кола пред микробуса, в който са били 46-ма афганистанци. Шофьорът на пилотната кола е на 35 години. Той е от град Ракитово.

Пред журналисти бащата му коментира, че синът му снощи си е бил у тях в Ракитово. „Той се занимава с дърводобив в района на Перник и го попитах защо си е дошъл, а той ми отговори, че търси хора, които да му помагат при добиването на дърва“, каза той. По думите му синът му е работил в Прага и в края на октомври се е прибрал в България.

„Изключено е да се е занимавал с нередни работи“, твърди бащата. След като е бил задържан на пътя, полицаите са претърсили къщата му в Ракитово.

Стана ясно и че собственикът на микробуса притежава и друг бус, в който бяха заловени група мигранти в началото на януари. Мъжът е от Благоевград и е разпитван за случая преди месец. Тогава не му е повдигнато обвинение и е пуснат на свобода. 

Групата от нелегални мигранти в днешната катастрофа е пристигнала преди пет дни от Турция и все още не е платено за каналджийската услуга, разказа по-рано един от участниците в катастрофата на магистрала "Тракия", при която загина човек.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев обяви, че пострадалите мигранти са общо 30, като те са приети в болница в Стара Загора, а останалите са прегледани. 

По първоначална информация се издирва още един бус с мигранти, свързан с катастрофата, предаде Нова ТВ. Към 16:00 ч. стана ясно, че бусът, за който се предполага, че е бил също с мигранти, е открит край Перник, но празен. Изоставеният бус и катастрофиралият тази сутрин са се движили по магистралата. С тях е имало и пилотна кола, в която се е возел организаторът.

От Районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че са задържани още двама души, на които вече са повдигнати обвинения. Те са на 25 и 27 години.

При разпитите двама са посочили, че са наети от трето лице, за да превозят мигранти. Обещана им е голяма сума пари. Преди 3-4 дни около 120 души - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25 и 26 февруари 46 мъже, сред които и непълнолетни, били съпроводени до път с асфалт и около 2 ч. - качени в товарен микробус. Бусът е управляван от един от задържаните, като с него е бил и другият арестуван.

Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София. Мъжете са осъждани за престъпления против собствеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!