Границата ни край Елхово е атакувана от 100-200 мигранти на ден

Граничното съоръжение е обрасло с бурени. За поддръжката му са нужни 1,2 млн. лв.

OFFNews 20 август 2021 в 13:35 7231 0

Между 100 и 200 души дневно се опитват да пресекат граничната бразда край Елхово, съобщиха от Гранична полиция и алармираха за увеличаване на мигрантския натиск.

"Имаме увеличение на миграционния натиск, като ежедневно между 100 и 200 лица биват недопускани да влязат на наша територия, предимно от Афганистан, по-малко от Сирия, Ирак и други държави. Като прогнозата е за значително увеличаване", коментира шефът на Регионална дирекция Гранична полиция Елхово комисар Иван Стоянов, цитиран от БНР.

Граничното съоръжение има нужда от спешна поддръжка, за което са необходими 1,2 млн. лв., обяви областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Тя допълни, че съоръжението е обрасло с храсти и буйна растителност.

"Тези големи клони растителност, които са между двете мрежи, много скоро ще компрометират съоръжението", каза Нейкова.

За поддръжката му е необходима сумата от около 1,2 млн. лв., които са поискани от Министерския съвет още в началото на годината, но не са осигурени. Затова е необходима актуализация на бюджета, обясни областният управител.

Комисар Стоянов изтъкна, че с влошаване на времето пътищата ще станат трудно проходими, което ще затрудни движението на полицейските патрули.

Междувременно военният министър Георги Панайотов обяви в парламента, че МО има нужда от 4,2 млн. лв. месечно, за да осъществи плановете за посрещане на мигрантски натиск. Панайотов потвърди, че плановете за охраната на границите с Турция и с Гърция включват разполагането на 1050 военнослужещи и 145 единици техника.

"Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват около 4,2 млн. на месец. Няма ги в бюджета на министерството, ако няма актуализация не можем да ги използваме", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови