Град Гълъбово обгазен, съветват хората да не излизат

OFFNews 26 октомври 2016 в 22:56 3154 2

Град Гълъбово отново е обгазен, съобщи БНР. Превишението на нормите на серен диоксид е между 1,7 и 2,3 пъти над допустимите норми.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора призовава хората да не напускат домовете си и работните си места, докато обгазяването не отмине.

Замърсяването е отчетено за пръв път в 12 часа. В следващите четири часа показателите на въздуха са отчитани на всеки час, като през цялото време са били над нормите. Най-висока е била концентрацията в 13 часа.

Около 16 часа нивата на серен диоксид са спаднали и са влезли в нормите, макар да остават много по-високи от обичайните.

Задействан е оперативният план за действие за защита на населението. Указанията са хората да затворят прозорците на жилищните и работните си помещения и да не ги напускат, докато не се понижат концентрациите на серния диоксид.

Регионалната инспекция по околна среда и води са издали и предписания на четирите топлоелектрически централи в комплекса "Марица изток", които са източник на обгазяването, да намалят мощностите си и да увеличат степента на пречистване на серните емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!