Глутница вълци тормози цяло село в Пловдивско

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2014 в 11:05 4012 4

Глутница вълци тормози цяло село в Пловдивско . Снимка: sxc.hu/архив
Глутница вълци тормози цяло село в Пловдивско . Снимка: sxc.hu/архив

Глутница вълци тормози село Свежен в Средна гора от половин година. До момента вълците са умъртвили и изяли едри домашни животни с общо живо тегло около 3,5 тона, разказват пред bTV жителите на селцето.

Последната вълча атака е отпреди десетина дни, когато изгладнелите зверове умъртвили и оглозгали 450-килограмова крава.

Глутницата е от около 5-6 вълка. Случвало се е зверовете да са изяждали малки кончета и телета.

Стресът на селяните не стига само до изядените животни. Преди дни 73-годишна жена от Свежен видяла огромен вълк на метри от къщата си.

„Трябва вече да е много гладна зима и да няма какво да яде, тогава ще се хвърли на човек. По принцип - бяга от човек. Няма опасност! Аз лично по цяла нощ ходя в гората”, обяснява ловец от селото пред bTV.

Кметският наместник вече е поискал съдействието на община Брезово и на местното ловно стопанство, за да се организира отстрела на хищниците.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2014 в 11:07

Интересно как този ловец се разхожда по цяла нощ в гората като лова е забранен нощем ?!

09.01 2014 в 13:44

Тези вълци с колко крака са - с четири или два?

Това едно. Въпросът за количеството месо е интересен, но аз се чудя откъде е тази практика добитъка и най-вече конете да се оставят (при това през зимата) на самотек, без надзор на километри от селото?
Защото там хората така отглеждат животните си (а и не само там - по Балкана също)... Конете въобще са полудиви и скитат свободно през цялата година.

Ми естествено ще ги нападат вълци, особено зиме. През лятото пък мечки нападат кравите; напр. от миналата пролет до края на лятото от едно стадо в Балкана бяха изяли три крави. Ама кравите пасяха пръснати из цялата околност, на голяма територия, в обхват на 3-4 км., а пастира стоеше на едно място.

И кучета никакви - става въпрос за ИСТИНСКИ ОВЧАРСКИ кучета, не за някакви помияри. Ако при едно стадо има 3-4 истински кучета това е достатъчно да държат всеки хищник на разстояние.

09.01 2014 в 12:14

Свежен е относително отдалечено село, разположено в гората. Естествено, че ще има вълци, даже прекрасно, че изобщо ги има. 3.5 тона са около 7 крави, което за 6 месеца прави по 1.167 крави на месец. Въпросът е ако живееш в гората и не си пазиш добитъка, вълците ли са виновни, и тормоз ли е това?

09.01 2014 в 12:10

Може, селото е на върха на Средна гора и през зимата няма много хора в него. Но е възможно и друго. В селото имат вили заможни пловдивчани, които естествено са членове на ловната дружинка.