Евакуираха 17 деца от вила в района на бедстващите села в Тетевенско (обновена)

OFFNews 25 юли 2018 в 09:31 4322 0

Снимка БГНЕС

17 деца са били евакуирани от вила в района на бедстващите села в община Тетевен, съобщават от Областната управа в Ловеч.

Тийнейджърите на възраст между 15 и 17 години били отседнали в къща за гости в село Гложене. Придошлите води на минаващата близо до къщата река Вит наводнили мястото, като дълбочината на реката е стигнала до 150 см. Наложило се пожарникари да евакуират децата в помощта на въжета.

От съседна къща по същия начин са изведени майка с тригодишно дете.

Всички са били отведени в кметството и са им осигурени основни провизии.

Бедственото положение, което бе обявено вчера на територията на общината, остава в сила.

Валежите в общината са продължили през цялата нощ, а през днешния ден се очакват още валежи. В момента се провежда заседание на кризисния щаб. 

Падналите над 100 литра на квадратен метър в района взеха и жертва. Мъж на 36 години загина при инцидент под връх Червен край Тетевен, докато се опитвал да премине през придошлите води.

Има много сигнали за наводнени домове.

Най-пострадалото населено място е село Градежница, където има наводнени къщи и отнесени мостове.

Поради придошлата вода е прекъснат питеен водопровод. Местната река Градежнишка излиза от коритото си. Активизирали са се няколко свлачища, има струпване на наноси, наводнени са дворове и жилища. Разрушени са вътрешни улици. Прекъснат е достъпът до махалите Равнище, Елов дол и Три могили в с. Глогово, където живеят около 300 души. Причината са разрушени мостове и пътища. Поддържа се постоянна връзка с живущите там, които за момента имат достатъчно хранителни продукти и вода. Има няколко участъка от пътя Градежница – Глогово, където са констатирани свличания на земния насипи, поддържащ пътя. Има опасност от разрушаване от пътя в тези участъци. Активирало се е свлачище над жилищна сграда. Прекъснато бе електрозахранването в двете села, предава БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови