Два пожара пламнаха в Брезник и Драгоман

OFFNews 10 август 2015 в 18:24 3571 0

55 служители на Югозападното държавно предприятие гасят два пожара край Брезник и Драгоман.

Огънят в местността Гребена край Брезник е тръгнал преди около 15:00 часа от запалване на сухи треви и храсти, като вече е обхванал голяма площ около 80-годишна иглолистна гора.

В овладяването на пожара участват над 40 горски служители и огнеборци, 4 противопожарни автомобила и 3 специализирани автомобила на ЮЗДП за гасене на горски пожари. Теренът е пресечен, стръмен и каменист, което затруднява работата на екипите.

Други 15 горски служители на Югозападното държавно предприятие, пожарникари и военни, вече втори ден участват в потушаването на пожар, възникнал на танковия полигон над Сливница. Горят сухи треви на голяма площ, като огънят вече е навлязъл в близката гора и е унищожил около 10 декара иглолистно насаждение. Заради стръмния и скален терен се очаква в потушаването на пожара да се включи военен хеликоптер.

Вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово излетя, за да окаже помощ в гасенето на пожара, възникнал в района на Драгоман. Вертолетът излетя в 17.40 ч. от авиобазата със задача – погасяване на огъня от въздуха.Командир на екипажа е майор Йордан Йорданов.

Действията на военнослужещите са координирани със структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

"Няма никаква опасност за населението от пожара, който гори край град Брезник", заяви директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов пред агенция "Фокус".

„Не мога кажа колко точно декара са засегнати в местността "Гребена" край Брезник, но площта е голяма. Тя е основно от треви и храсталаци. Пожарът е влязъл и в гората, като е засегнал може би 60-70 декара иглолистна култура – основно черен бор и от части бял. Огънят не може да влезе към града. Обезпечена е и телевизионната кула. Няма никаква опасност за населението”, добави инж. Дамянов.

"Пожарът в Драгоман е от вчера. Там също горят предимно храсти и треви, но е обхваната иглолистна гора. В момента там чакат хеликоптер на помощ”, каза инж. Дамянов относно пожара в Драгоман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови