Дерайлира влакът София-Варна. Машинистът загина, 14 са ранени

Offnews Последна промяна на 12 юли 2014 в 16:09 32026 14

Дерайлира бързият влак 8601 София – Варна, съобщи МВР. Машинистът, 38-годишният Венко Тодоров от Локомотивното депо в Пловдив, е загинал на място. 14 души са ранени. Сред тях е и вторият машинист, който е в болница със счупени ребра.

Първоначалната информация на МВР бе, че става въпрос за влака София – Бургас. Уточнението направи два часа след инцидента главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Инцидентът е станал в 15.17 ч. в района на ж.п.гара Калояновец, област Стара Загора.

Дерайлирали са локомотивът и 3 пътнически вагона, когато локомотивът се обърнал и се ударил в третия вагон, се казва в информация на НКЖИ.

В дерайлиралия влак са пътували 150-160 души, съобщи bTV. Локомотивът е дерайлирал на входните стрелки на гарата.

14-те ранени са без опасност за живота, съобщиха от ОДМВР – Стара Загора. С първите 6 линейки, пострадалите са откарани в Спешния център на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, уточниха от пресцентъра на Областната администрация. Шестима от ранените са хоспитализирани.

Жена, която е пътувала в последния вагон с децата си разказа пред агенция БГНЕС малко след инцидента, че на виковете й за помощ полицаи отговорили „Госпожо, успокойте се, първо да изкараме телата“. Според разказа на жената пътувалите в последния вагон са извозени с автомобили.

Към мястото на инцидента са изпратени екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна безопасност и защита на населението, съобщава още МВР.

БЧК изпрати с хеликоптер лекарски екипи за оказване на психологическа помощ за пострадалите при ж.п. катастрофата.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, транспортният министър Данаил Папазов и заместникът му Антон Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и НКЖИ Милчо Ламбрев пътуват към мястото на инцидента, съобщи премиерът Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2014 в 13:24

Е34, има комбинирани влакове за София --> Бургас/Варна. На Карнобат откачат вагоните за Варна и друг локомотив ти тегли до Варна.

Но трябва да се провери защо влакът е трябвало да бъде отклонен.

13.07 2014 в 10:27

Последно София-Бургас или София-Варна? Че не ми се връзва София-Варна през Стара Загора нещо. .

12.07 2014 в 20:52

От доста години насам пътуването с влак е самоубийствено начинание, което е по-добре да не се предприема...

12.07 2014 в 19:13

Инфото е от помощник-машиниста. Обадил се е в П-в след инцидента. Влязъл е в отклонението, но е забравил да намали.

12.07 2014 в 19:03

@on
Аз не знам какво точно се е случило.Само че знам някои неща за железниците, имам представа как се организира движението, имам и представа какво е състоянието на локомотивите, имам представа и какви хора ги карат.Това, което е написал @Lul може и да не е вярно, но е напълно реално и възможно, и нещо повече - ако е вярно няма да е първия такъв случай.Има и една друга версия, също напълно реална - че локомотива е бил технически неизправен.Трета възможност - това си е мое предположение - е езика на някоя стрелка да не е прилепнал добре.Тогава при движение срещу езика и особено ако е с висока скорост нещата стават страшни.А езика може да не прилепне добре ако механизма на стрелката не е изправен или ако е имало някакви боклуци около него.
А Митко - с изключение на предложението му за уволнение на двама некадърни и крадливи червени задници - е написал пълни глупости.

12.07 2014 в 18:47

@qwerty,
Както вече попитах: от къде знаете, че това се е случило? Някъде четох и помощниик-машиниста какъв бил по характер. А това ми звучи като "бил студент и според съседи не бил нещо наред с главата". Как още няма никакви ескепртизи, разследващите пътуват, а вие вече знаете какво се е случило? Не се заяждам, но искам да знам тази информация колко е достоверна

12.07 2014 в 18:38

//Само като прочетох че е станало на входна стрелка ми стана ясно как е станало,има две възможности а ако и двете са факт е страшно колко не компетентни хора има...
1-во и най вероятно-НЕ СМЕНЕНА СТРЕЛКА
2-ро влизане с голяма скорост.//
Нищо не ти е ясно, миличък....По-долу @Lul е написал какво вероятно е станало, ама за да го разбереш трябва да имаш поне малка представа от влакове.......

12.07 2014 в 18:33

//ВЕДНАГА ОСТАВКА НА ДИРЕКТОРА НА БДЖ
УВОЛНЕНИ ЦЕЛИЯТ ПЕРСОНАЛ НА ГАРАТА
ОСТАВКА НА ТРАНСПОРТНИЯТ МИНИСТЪР//
За първото и третото съм съгласен, ама пресонала на гарата какво общо има...или викаш давай и тях под ножа, все за нещо са виновни...

12.07 2014 в 18:16

ДО Оn-Прав си,но точно така става.

12.07 2014 в 17:53

Само като прочетох че е станало на входна стрелка ми стана ясно как е станало,има две възможности а ако и двете са факт е страшно колко не компетентни хора има...
1-во и най вероятно-НЕ СМЕНЕНА СТРЕЛКА
2-ро влизане с голяма скорост.
Резултата поне в нормална държава а не в ГЕТО трябва да е
ВЕДНАГА ОСТАВКА НА ДИРЕКТОРА НА БДЖ
УВОЛНЕНИ ЦЕЛИЯТ ПЕРСОНАЛ НА ГАРАТА
ОСТАВКА НА ТРАНСПОРТНИЯТ МИНИСТЪР