Ден на национален траур в памет на жертвите

OFFNews 23 юни 2014 в 06:39 4756 0

С решение на Министерски съвет 23 юни е обявен за ден на национален траур в памет на 13-те жертви на потопа във Варна и Добрич.

В деня на траур знамената на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Във варненския храм "Свето Успение Богородично" ще бъде отслужен трисагий в памет на жертвите на наводнението.

Траурната служба ще бъде водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а на нея ще присъства държавният глава Росен Плевнелиев.

На 19 юни Варна бе залята от наводнения, причинени от поройните дъждове в Източна България. Най-много пострада квартал "Аспарухово". Водната стихия отне живота на 11 души там и остави десетки без покрив над главата. В Добрич загинаха 2-ма души.

В момента се събират дарителски средства, които да помогнат на близките на загиналите и на хората, изгубили покъщнината си при наводнението.

Междувременно днес обстановката около язовирите във Варненска област се нормализира. Бедственото положение във Велико Търново, което също пострада от пороите, е отменено.

Потенциално опасна обаче оставка обстановката в Добрич. Нивото на водите в северната част на града все още остава високо. Вчера Добрич изпрати призив за помощ. Необходими са минерална вода, пакетирана трайна храна, готова за пряка консумация, консерви в нечупливи опаковки, сухари, бисквити, кроасани и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews