Quantcast

ДАНС разби група за данъчни измами

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2015 в 15:43 1504 0

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) разби група за данъчни измами, ощетила държавата с над 2 млн. лева.

Групата е действала на територията на София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец, уточниха от ДАНС в прессъобщение.

Акцията срещу групата е била проведена на 21 януари 2015 г. от служители на ДАНС, под ръководството на Специализираната прокуратура.

Претърсени са 16 адреса - офиси и жилища, както и автомобили. Иззети са счетоводни документи с невярно съдържание, печати, електронни подписи, електронни носители на дружества от типа „липсващ търговец" и мобилни телефони.

На един от адресите е открит таен склад, в който са съхранявани счетоводни документи на дружества от типа „липсващ търговец", участващи в престъпната схема. 

Организаторите, със съдействието на петима души, са изградили схема, при която чрез контролирани от тях множество фирми от типа „липсващ търговец”, регистрирани на социално слаби лица от региона на Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС. Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в градовете София, Ихтиман и Елин Пелин.

Вследствие на незаконната дейност на престъпната група, за периода 2013-2014 г. са нанесени щети на държавния бюджет в размер на над 2 млн. лева.

Двамата ръководители на групата - български граждани - са били задържани за 24 часа.

Работата по случая продължава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !