Борисов: Няма причина да се притесняваме за бежанска вълна повече, отколкото досега

OFFNews 22 август 2015 в 14:40 4129 4

"В момента няма основание за България да се притеснява за бежанска вълна повече, отколкото беше натиска досега".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Смолян, цитиран от БНР.

"Няма как Европа да удържи на тази бежанска вълна. Това ще промени демографския фактор, разбирам ги и хората там – зад гърба им режат глави, те търсят да се спасят. Само преди няколко години и от България са бягали нагоре към Бесарабия, когато са им рязали главите. Трябва да проявяваме хуманитарност и човещина и в същото време големите началници да седнат и да се разберат по въпроса. Тези хора трябва да си стоят в своите си държави”, каза още Борисов.

По думите му управляващите са взели мерки, за да не се контролира бежанския поток към страната ни.

"Изпратихме повече хеликоптери , повече служители на границата. Досега целият ни ресурс отиваше на българо-турската граница, а сега изпратихме, от вчера, и по Кюстендил, по гръцката граница, с Гърция лесно, защото като страна-член на ЕС можем да ги върнем, ако влязат повече бежанци, докато с Македония не е същия проблем. Затова там са повече хора. Тези хора трябва да си стоят в своите държави", заяви премиерът.

Той подчерта, че в съседните на България държави има правителства в оставка и политическата ситуация не е стабилна, което се отразява и на проблемите с бежанците в отделните страни.

"Знаете, че в Гърция правителството е в оставка, в Турция - в оставка, в Македония - в оставка, в Румъния премиерът подаде оставка. Виждате какво става в региона. Затова благодарих и на БСП, и на АБВ, и на всички, които поддържат коалицията - Реформаторски блок, Патриотичен фронт, за това, че имаме парламент, имаме правителство и всички заедно поддържаме стабилността в държавата. На фона на всички останали, имаме реален шанс да се измъкнем от блатото", каза Борисов.

Той обясни, че е дал за пример съседните държави, защото "сега представете си България да е без правителство, колко и как ще се борят с бежанците, и какво ще правят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови