Борисов: Няма да участваме във военна операция срещу „Ислямска държава“

OFFNews 19 ноември 2015 в 14:01 7728 26

Снимка БГНЕС

България няма да участва във военна операция срещу „Ислямска държава“, а ЕС и НАТО трябва да преразгледат политиката си в подобни ситуации.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград, цитиран от БНР.

Винаги съм декларирал, че България е страна, която не воюва. Настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна, подчерта Борисов.

Трябва да си направим ревизия на поведението, говоря на нашето като ЕС, като НАТО – дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати, допълни премиерът.

По думите му на фона на сериозните пробиви на сигурността в Европа, България е показала, че много добре охранява границите си.

Видяхте как бързо реагираха всички наши служби в Бургас при един абсолютно фалшив сигнал, коментира Бойко Борисов инцидента, при който пиян поляк подаде сигнал за бомба в самолет и наложи извънредното кацане на машината на летището в Бургас.

Един пиян поляк си бърборил вътре и се вдигна такава голяма тревога. Но това пък беше един вид тренировка в случай, че не дай боже има истински сигнал, обясни премиерът.

По повод информацията, че при атентатите в Париж са използвани български автомати, Борисов каза, че няма данни това да е истина.

Тиражират се много работи. За да се каже, че е български автомат, трябва да ни изпратят автомата тука, за да го изследват нашите експерти. Към този момент няма такова искане. В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да кажа със сигурност. Ако някъде има от 80-те години нещо продадено и останало там, но това са хипотези, които нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато не ни изпратят официално самия автомат, подчерта Борисов.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!