Бомбата в "Младост" била направена да гърми, без да убива

OFFNews 02 май 2017 в 17:25 6009 2

Самоделното устройство в ж.к. „Младост“ е сглобено, за да възпроизведе взрив, но не за да убива. Това коментира пред журналисти директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Към 8.35 часа сутринта е подаден сигнал от охранител на фирмата, която охранява строителен обект, намиращ се в ж.к. „Младост“. Там има проблеми с живущите, строителите, има протести от дълго време. При пристигане на място патрулите са установили кутия, при която на първия оглед са забелязали устройство с жици и часовник. Отцепен е районът, извикани са специалисти от Дирекция „Оперативно техническо издирване“ (ДОТИ), които са обезвредили устройството“, обясни Маринов.

По думите му към момента може да се каже, че наистина е устройство, което е сглобено, за да възпроизведе взрив.

„Още не може да се каже какво е веществото, което трябва да възпроизведе взрива и какво е неговото количество. Според специалистите не е направен, така че да убива, а по-скоро ефектът е бил гръм или за сплашване, или за предизвикване на внимание към дадения обект“, каза още Маринов.

Както OFFNews вече съобщи кашонът със самоделната бомба е открит до блок 70. Именно от това място започнаха протестите, заради които бившата районна кметица Цвета Авджиева бе принудена да подаде оставка. Според хора от "Младост" инцидентът е вид сплашаване, но въпреки това са притеснени от случилото се. Строежът продължава да тревожи съседите, тъй като произвежда много шум.

В района продължават да се събират подписи за свикване на референдум срещу застрояването в квартала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!