Близо 34 000 опита за незаконно влизане в страната са предотвратени от началото на 2022 г.

OFFNews 21 май 2022 в 12:22 1341 0

Снимка Pixabay

Близо 34 хиляди опита за незаконно влизане в България са предотвратени от началото на 2022 г., което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, отчетоха от МВР. Миграционният натиск по българо-турската граница представлява 98% от общия миграционен натиск на границите на страната ни.

От 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата с Турция. Българските гранични власти са задържали 533 граждани на трети страни, при опит да влязат в страната. Те са предимно от Сирия и Афганистан, съобщават от вътрешното министерство.

Граничните полицаи са предотвратили към 33 860 опита на незаконни мигранти да влязат в България. 33 200 са се завърнали в Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Останалите са се върнали в Гърция.

Изграденото в края на 2017 г. временно съоръжение по цялата дължина на българо-турската граница, с обща дължина над 235 км., също оказва възпиращ ефект по отношение на предприеманите опити за незаконно навлизане на територията на страната, посочват от вътрешното министерство.

Освен с интегрирана система за наблюдение, в контрола на миграционните потоци участва и Специализирания отряд за въздушно наблюдение към ГДГП. На българо-турската граница са развърнати и членове на постоянния корпус на агенция Фронтекс.

Капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция" към момента е запълнен под 40%.

За каналджийство от началото на годината до 19.05.2022 г. са образувани 85 досъдебни производства, към наказателна отговорност в качеството на обвиняеми са привлечени 76 лица.

Анализът на данните показва 84% увеличение в броя на заведените заявителски материали и на образуваните досъдебни производства в сравнение със същия период на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови