Бивш шеф на КАТ: Корупцията в МВР е причина за катастрофите на пътя

Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност, твърди Богдан Милчев

OFFNews Последна промяна на 26 май 2018 в 09:34 9856 1

Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност. Средата, в която функционира КАТ, е силно токсична, трябва контрол извън системата. 

Това заяви бившият шеф на КАТ Богдан Милчев от Институт по пътна безопасност по Нова тв. Той коментира клипа, пуснат в социалните мрежи, заснет на столичен булевард, в който се вижда как полицаят иска подкуп "ниско долу". 

„Кадрите показват, че проблемът с корупцията е системен. През 2014 г. след подобен клип бяха взети много сериозни мерки от страна на правителството. Беше взето решение нито един пътен полицай да не може да извършва проверка без условията на видеозаснемане. Решението беше взето спонтанно и емоционално от политиците, но не беше обезпечено технически. Предоставихме доклад през 2015-а, че тази мярка ще доведе до увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. През 2016 г. видяхме, че са загинали над 200 души повече след въвеждането на тази мярка”, коментира Милчев. 

По думите му контролът се е занижил с 50% и в момента „берем плодовете от това”. Милчев е на мнение, че този проблем трябва да се реши не от политиците, а от експертите.

Има страхотен корупционен натиск, именно затова трябва да се промени средата. Решението за това е контрол извън системата. Държавната администрация обаче се съпротивлява, защото не е свикнала на това. Една от основните задачи на института, който създадохме в началото на годината, е именно тази”, обясни Богдан Милчев.

Той е на мнение, че корупцията в сферата на МВР има пряко отношение към пътната безопасност. „Тя е на това дередже, защото и корупцията помага да е така. Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност и го доказват анализите ни”, допълни бившият шеф на КАТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови