Битото от акушерка бебе е без опасност за живота

Хората, гледали записа с побоя от охранителната камера, разказват, че е шокиращ и са плакали

OFFNews 24 април 2015 в 09:10 19636 17

Битото от акушерка бебе е без опасност за живота

Няма опасност за живота на бебето, което беше бито от акушерката Емилия Ковачева в столичната болница „Софиямед”. Състоянието на момиченцето Никол е стабилно. Бебето е настанено в болница "Токуда" с мозъчен отток, мозъчен кръвоизлив и черепно-мозъчна травма.

Неонатолозите в болницата, в която бебето е преместено, са успели да овладеят мозъчния оток бързо. По тялото на бебето обаче не е имало видими следи за побой.

То е било прието 20.30 часа на 18 април в тежко състояние, като първите 48 часа са били критични и в тях целият ресурс на болницата е бил ангажиран, за да се преодолее мозъчният отток. „В момента всяка минута е посветена на това да бъдат преодолени всякакви възможни късни усложнения”, каза пред bTV Боряна Маринкова от "Токуда".

По думите й, детето е било транспортирано в „Токуда” по стандартния протокол – в София има 3 болници с трето ниво на компетентност по неонатология: „Токуда”, „Майчин дом” и Специализираната болница по педиатрия. Те приемат най-тежките случаи.

В момента бебето е интензивния сектор, където има пълна възможност за реанимация или други интервенции и освен това има на разположение екип от лекари. Маринкова призна, че медицинските специалисти не са спали, откакто са приели детето: „Това е и емоция, и състрадание, и съчувствие, на никое дете не трябва да се случва това”.

40-годишна акушерка с безупречно професионално досие е ударила многократно 4-дневно бебе в родилното отделение в софийската частна болница „Софиямед”. Това го доказва и видеозапис. Хора, които са го гледали, разказват, че е шокиращ и са плакали, съобщава Нова.

Жестоката сцена се разиграва в отделението по неонатология. Всички си задават въпроса какво е накарало акушерката да прояви тази агресия. В същото време майки, които са били израждани от нея, пишат по форумите, че това не може да бъде истина. Описват я като професионалист и добра жена. Колегите й казват същото и я наричат „златна жена” и жена, която прави път и на мравката.

"До този момент в работата си акушерката по никакъв начин не е индикирала промяна в своето поведение, което би могло да подскаже извършването на подобна жестокост. До този момент тя е показвала висок професионализъм и всеотдайност в работата си”, каза Ангелина Римпова, мениджър „Връзки с обществеността” в болницата.

"Случилото се е извън рамките на всякаква човещина и няма логично обяснение. Това е изключително натоварващ и отговорен труд. Регламентираното работно време е 12 часа дневно дежурство, следва нощно дежурство. Между дневното и нощното има почивка 12 часа. След това имат два почивни дни. Извън това работно време, това е нечовешко използване на човешкия труд”, обясни д-р Валентина Григорова, зам.-директор медицински дейности в Първа АГ болница „Св. София”.

"Записът съдържа шокиращи кадри. Направила е опит да го задуши с ръце, притискайки гърлото му. Това е особена жестокост към бебето. Към настоящия момент обвиняемата се е възползвала от правото си да не дава обяснения, но разследването ще установи какви са били мотивите й. Назначена е психологично-психиатрична експертиза, предполагам, че ще имаме заключение в скоро време и ще установим какво е състоянието й”, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!