БАН: Земетресението не е от категорията на опасните

OFFNews 05 февруари 2015 в 12:39 3263 0

Снимка Иван Янев/БГНЕС

Земетресението бе усетено най-силно в района на Твърдица. Епицентърът Огнището на земетресението по данни на БАН е му е южно от селата Боров дол и Жълти бряг.

Земетресението между Сливен и Твърдица не е от категорията на опасните за инфраструктурата, още повече за живота и здравето на хората.

Това заяви ръководителят на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев по повод труса с магнитуд 4.4, разлюлял тази сутрин района на Сливен пред агенция "Фокус".

Епицентърът е в Старопланинската верига, между Твърдица и Сливен и е най близо до град Шивачево. То не е било усетено достатъчно силно за този магнитуд заради това, че е било плитко, обясни професорът.

Трусът бе усетен от другата страна на Стара планина - в Елена и Велико Търново.

Не могат да се очакват щети, категоричен бе той.

Разминаването в данните за магнитуда (наприме Европейският средиземноморски сеизмологичен център дава 4.4, а БАН - 4.0) той обясни с факта, че "в зависимост от направлението и начина на регистриране на сеизмичните вълни, в някои станции може да се получават различни по стойност магнитуди".

Той допълни, че средно годишно в страната стават около 3-4 такива земетресения.

Възможни са и по-слаби вторични трусове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови