Българин издъхна в самолет на връщане от екскурзия в Египет, започна проверка (обновена)

OFFNews 27 ноември 2018 в 07:48 12680 0

Снимка globalen.bg

Българин е починал на борда на самолет по пътя към България след екскурзия в Египет. За инцидента алармира Александрина Панайотова, която пътувала с групата. Вчера тя публикува информация във Фейсбук. Информацията бе потвърдена от Министерството на външните работи.

Българите били в египетския курорт от 17 до 23 ноември, след което отпътували за Кайро. Александрина споделя, че в Хургада са били настанени при ужасни условия - наложило се да се хранят навън и да молят да чистят допълнително стаите им. В Кайро било по-добре. Там на един от по-възрастните пътници му прилошало, а лекари предположили, че става въпрос за хранително натравяне в предишния хотел.

Стабилизирали състоянието му и го качили в инвалидна количка на самолета за чартърен полет на българска компания от египетската столица до София. Във въздуха мъжът се почувствал зле и преди да кацнат на летището починал. Лекарите на борда не успели да го спасят, те смятат, че мъжът е починал от инфаркт.

Тази сутрин Министерството на туризма започна проверка на туроператорите, които са я организирали - Posoka.com и АБАКС ЕООД.

Ден по-късно от министерството съобщиха, че са приключили с цялостната проверка на дружествата и са установили, че документите им са валидни и изрядни.

"Инспекцията констатира, че „АБАКС“ ЕООД е регистриран като туроператор и туристически агент в Националния туристически регистър (НТР) . Дружеството има валидна застраховка „Отговорност на туроператорa“ на стойност 1,4 млн. лв. с валидност 7 септември 2019 г. 

Posoka. com е с регистрация в Националния туристически регистър като туроператор и туристически агент. Дружеството има валидна застраховка „Отговорност на туроператора“. Лимитът й е 75 хил. лв., а срокът на валидност е 2 юни 2019 г.

Според Закона за туризма наличието на валидна полица е условие всяка фирма да изпълнява и предоставя туроператорски услуги.

Проверката показа, че в случая с пътуването на българите в Египет туристическата агенция Posoka.com не е организатор на туристическия пакет и няма касателство по отношение на провеждането на екскурзията или съпровождащите самолетни полети", се казва в прессъобщение на Министерството на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови