Българин е задържан в мащабна акция на ФБР

Юлиан Христов 27 юни 2012 в 07:36 1464 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Най-малко 24 души са арестувани в САЩ и други страни при операция на американските спецслужби срещу киберпрестпността. Задържаните, след които има и българин, се занимавали с тържуването на информация за откраднати кредитни карти.

Разследването е проведено на четири континента и в продължение на две години в него са участвали внедрени агенти на ФБР. Най-много са задържаните от САЩ - 11 души и от Великобритания - 6 дши. Има двама задържани от Босна и Херцеговина и по един от Норвегия и Германия.

Четирима от участниците в международната престъпна система все още се издирват, съобщи АФП. Според РИА"Новости" има арестувани и в Италия и Япония. Това е най-голямата в историята операция срещу киберпрестъпността на американските спецслужби. Арестувани са участници в САЩ и осем други страни.

"Арестите предизвикват сериозни сътресения в подземния свят", казват от ФБР. "Картодържателите", както нарекли престъпниците, извличали данни не само с помощта на шпионски компютърни програми от персонални устройства, но и разбивали бази данни на банки, хотели, търговски фирми и ги препродавали с помощта на световната компютърна мрежа, където били внедрени агентите на ФБР, пише РИА "Новости".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови