Бъчварова: Източени са 7 цистерни, утре може да има по-строги мерки в Хитрино

OFFNews 12 декември 2016 в 17:56 5204 0

Ограничителните мерки в Хитрино остават в сила, а утре може да се наложи да са и по-строги. Това обяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

Причината е, че се навлиза във фаза на по-специфични действия в трудната част от работата по цялостната аварирала композиция, обясни тя. 

„Това, което сме постигнали за днешния ден – 7 напълно източени цистерни, две на половина и останали 3, по които се работи по разтоварването. В процеса на днешния ден бяха извършени и други обезопасителни действия. Получиха се някои усложнения, които ни забавиха с няколко часа", уточни Бъчварова.

Изготвили сме план за действие, който ще представим в утрешния ден, за да видим какво ще се случи през нощта, защото колегите работят в денонощен режим. Утре ситуацията ще бъде малко по-различна и надявам се по-благоприятна, допълни тя.

По думите ѝ днес отново е позволено на хора, които имат животни, да влязат и да ги нахранят. В селото са влезли и хора, които се нуждаят от лични документи и лекарства. 

Бъчварова подчерта, че още е рано да се дават срокове за приключване на работата.

Правим всичко възможно да работим в темп, който да гарантира сигурността на работещите на място, на гражданите и да се справим по-бързо с тази ситуация. Благодаря на колегите, които на извънредно заседание взеха решение за отпускане на необходимите средства, каза още Румяна Бъчварова.

Утре сутринта ще започне изграждане на подготвителни площадки, за да може крановете, които ще бъдат в Хитрино през нощта, да се включат в спасителните операции, посочи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов. По думите му точно затова вероятно ще се наложат и по-строги мерки. 

При премахване на контактната мрежа се разклатиха стълбовете и на практика бяхме пред риск един от стоманените стълбовете заедно с носещата форма да попадне върху пълна цистерна и оттам до непредвидими последици. Ситуацията е овладяна, но се наложи за час и половина – два да спрем преточването на това вещество, обясни Николов.

По думите му газ и в момента изтича, но няма опасност от обгазяване, което да застраши човешки животи, може да сеобразува облак, който евентуално да се възпламени, което е най-големият риск.

Здравният министър в оставка Петър Москов съобщи, че на постоянно дежурство остават 5 екипа на Спешна помощ. 

В две болници във Варна и в болницата в Шумен се намират 13 пострадали от Хитрино. 

Тримата най-тежко пострадали са в стабилизирано, но тежко общо състояние и все още са с опасност за живота. Състоянието на останалите се подобрява и към момента няма остър риск за живота им. 

Всички аптеки в района на Хитрино ще дават лекарства, заплащани от държавата, само срещу рецепта и без допълнителни документи. Личните лекари пък ще дават рецепти без необходимите документи, обясни Москов. 

Той допълни, че на всички пострадали е оказана и психологическа помощ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови