АПИ: Откраднатият терминал за винетки не съдържа пари и лични данни

OFFNews 17 януари 2020 в 14:54 2206 0

Терминалът за самотаксуване, който бе откраднат при обира на бензиностанция край София тази нощ, не съдържа нито пари, нито данни от дебитни или кредитни карти. 

В терминалите за самотаксуване няма пари в брой, тъй като плащанията се извършват с дебитна или кредитна карта, уточняват от  Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Непосредствено след получаване на сигнала за кражбата на терминал за самотаксуване в Националното тол управление връзката на машината с Електронната система за събиране на пътни такси е блокирана. Терминалът е деактивиран и всякакви опити за злоупотреби с Електронната система за събиране на пътни такси са елиминирани, допълват от АПИ. 

В информационната система на терминала не се съхраняват данни на дебитните или кредитните карти, с които са извършени плащания. Системата за купуване на електронни винетки не изисква въвеждането на лични данни, затова и ползвателите на конкретния терминал нямат причина за притеснение, твърдят още от пътната агенция. 

Всички терминали за самотаксуване в страната са застраховани срещу кражба или повреда. Националното тол управление има готовност да монтира нова машина след координация с представители на търговския обект, информират от АПИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови