63-годишен 'олекна' с близо 16 000 лв. след инвестиционна измама

OFFNews 04 март 2024 в 12:43 3131 2

инвестиционна измама

Снимка Интернет

63-годишен мъж от разградското село Благоево е станал жертва на инвестиционна измама. Той е сигнализирал за случая в полицията на 1 март, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Илияна Георгиева, цитирана от БНТ.

Потърпевшият е видял в интернет реклама за печеливши инвестиции в Български енергиен холдинг и решил да инвестира.

Чрез линк от рекламата се свързал през Viber и WhatsApp с два английски номера, провел разговори с хора, които говорели на български език с руски акцент и които го убедили да инвестира в холдинга.

За управление на инвестицията го накарали да инсталира приложение на телефона си за достъп. Мъжът предоставил и паролата си за интернет банкиране. На 29 февруари от банковата му сметка били изтеглени 15 750 лв., без да подозира.

По случая е започнато разследване от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност". Уведомени са банкови институции и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), откъдето сигнализират, че този тип измами набират скорост през последните 2 г.

От полицията призовават хората да не се подвеждат по предложения за инвестиции, получени онлайн. На Фейсбук страницата на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е предоставена информация за този вид измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!