50 мъртви след катастрофа със стар самолет на "България ер" в Казан

Александра Маркарян 18 ноември 2013 в 09:35 19559 24

Катастрофа с доскорошен самолет на България ер причини смъртта на 50 души в Казан. Снимка: РИА Новости
Катастрофа с доскорошен самолет на България ер причини смъртта на 50 души в Казан. Снимка: РИА Новости

 

Самолетна катастрофа в руския град Казан отне живота на 50 души вчера. Няма оцелял. Доскоро самолетът "Боинг-737" е бил притежание на българската компания "България ер", съобщиха руските информационни агенции.

Сред загиналите е синът на президента на руската република Татарстан Рустам Миниханов - Ирек Миниханов, съобщи ИТАР-ТАСС. В списъка с пътниците е и ръководителят на местното управление на Федералната служба за сигурност Александър Антонов.

В 19,26 ч. московско време (17,26 ч. българско) самолетът "Боинг-737" на авиокомпания "Татарстан", изпълняващ полет 363 от Москва за Казан, се взриви на 150 метра от пистата. Фрагменти от самолета и части от човешки тела са разпръснати на площ 500х500 метра, съобщава ИТАР-ТАСС. На борда са били 44-има пътници и 6-членен екипаж.

Преди катастрофата пилотът е направил три опита за кацане, посочва Франс прес. При подготовката за приземяване Боингът е загубил височина, блъснал се е в земята, подпалил се е и са се взривили резервоарите за гориво, уточниха пред ИТАР-ТАСС органите на реда.

Намерени са телата на всички 50 души - пътници и екипаж, съобщи представител на Бърза помощ пред ИТАР-ТАСС. Пожарът вече е угасен. Тече оглед. Възможни причини за катастрофата са пилотска грешка, техническа повреда и метеорологичните условия, но по-вероятни са първите две, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Авиокомпания "Татарстан" купува самолета през 2008 г. от българската "България ер". Преди 2008 г. той е бил притежаван от френските Euralair (1990-1992) и Air France (1992-1995), угандийският национален авиопревозвач Uganda Airlines, бразилската фирма Rio Sul, лизинговата компания AWAS (Ansett Worldwide Aviation Services) с централа в Дъблин, румънската компания Blue Air и българската Bulgaria Air, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Казан е на 720 километра източно от Москва.

Международното летище в Казан, където стана катастрофата, е затворено за полети до 23 ч. московско време. Самолетите се отклоняват към други летища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша