Quantcast

25 г. затвор за тримата отговорни за автобуса-убиец на „Тракия“

ОFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 18:04 4762 3

Апелативният съд в Бургас потвърди и на втора инстанция присъдите на Ениз Ченгел, Николай Точев и Светослав Димитров, съобщи Би Ти Ви.

На тримата им беше потърсена отговорност след тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“ през 2011 г. При инцидента 9 от пътниците загинаха, а 11 бяха ранени.

Собственикът на фирмата превозвач „Ентуртранс“ Ениз Ченгел и началникът на транспортния отдел Николай Точев получиха по 10 години лишаване от свобода на първа инстанция. На 5 години беше осъден шофьорът на автобуса – Светослав Димитров.

На втора инстанция присъдите останаха същите, въпреки че някои от деянията бяха преквалифицирани.

Собственикът и управителят са били наясно с лошото техническо състояние на превозните средства. Двамата са проявили престъпна небрежност, като не са осигурили редовното минаване на технически прегледи, категорични са бургаските магистрати.

Експертизите, направени във връзка със случая, също бяха потвърдени в съда. От тях става ясно, че 22-годишният „Мерцедес 0303“ е бил в много лошо техническо състояние и с многобройни технически изменения. Именно неизправността е довела до катастрофата.

В решението на апелативния съд се посочва, че водачът на автобуса е действал неадекватно, защото не е направил опит да намали скоростта. Неговото наказание обаче е по-леко поради смекчаващо вината обстоятелство - той е помагал на ранените пътници.

Решението на апелативните магистрати може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2015 в 15:45

Неадекватно поведение е да караш със скорост несъобразена с дадената ситуация.Той не е първия и няма да е единствения, който кара както му е кеф. В България такива ги има много - правят маневри каквито им скимне, дават мигачи, когато им е кеф, карат с колкото им е кеф...
Каква му е вината ? Ами да беше карал с нормална скорост и тези ранени, на които е помогнал може би нямаше да ги има. 5 годинки са доста малко за такава простотия.
Почти всяко ПТП става заради нечия тъпотия....

06.01 2015 в 10:56

Брей, най-накрая да видим ефективна присъда за "солиден бизнесмен". Досега го отнасяха само служителите. А той шофьора каква вина може да има, че кара счупен автобус.. Ако не е бил той - щеше да е друг. Не се разбира добре за какво точно го осъждат, какво е това неадекватно поведение? То в такива моменти трудно се действа адекватно.

05.01 2015 в 19:12

а за "банката-убиец" какви са присъдите ?