14-годишна ученичка посегна на учител

Александра Маркарян 09 юни 2015 в 13:35 11644 19

Снимка sxc.hu/Nick Knl

14-годишна ученичка си е позволила да посегне на учител. Инцидентът е станал в гимназията "Г.С. Раковски" във Велико Търново, съобщи ТВ7. За него потвърдиха и от Министерството на образованието пред OFFNews.

Според 14-годишната Наталия причина за спречкването била двойка, написана й от учителя по литература, без да бъде изпитана.

"Стана пред очите ни. Тя го блъсна по стълбите. Даже писахме до Детска педагогическа стая... Тя си ровеше в телефона, целеше го с хартийки и човекът стана и каза: "Излез от часа ми, хайде при директора. Тогава тя каза "Не ме докосвай", започнаха да се блъскат по стъпалата. Ей така отдолу му разби устата и го риташе... Тя идва всеки ден на училище за един-два часа. Идва всеки ден напушена", разказаха съученици.

Версията на момичето е малко по-различна - агресията предизвикала незаслужена двойка:

"Ударих го без да исках, защото се сдърпахме. Сдърпахме се, защото ми написа двойка, без да ме изпита. Попитах го, не ми отговори. Попитах го още няколко пъти. Ядосах се, започнах да крещя, той започна да крещи, блъсна ме, аз го блъснах, отидохме към директора, той ми хвана ръката, стиска ме тук, в коридора", казва Наталия.

На следващия ден тя влязла с нож в училище. Не го е използвала, но са видели дръжката в чантата й, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново Розалия Личева пред OFFNews.

Инцидентът е станал преди 15-ина дни и веднага бяха предприети мерки, увери Личева. Директорът на училището веднага я уведомил в доклад, веднага са били свикани педагогическият съвет и мултидисциплинарен екип, който да работи и с момичето, за да може то да преодолее агресивното си поведение, и с майка му. Свикана е била и родителска среща, за да бъдат уведомени родителите за мерките и успокоени след като се разбрало, че ученичката е влязла с нож в училище.

Наталия вече е имала едно наказание, наложено след решение на Педагогическия съвет - предупреждение за преместване в друго училище - заради голям брой отсъствия. Затова във връзка със сегашния случай е наложено най-тежкото наказание - преместване в друго училище.

То ще влезе в сила от началото на следващата учебна година, тъй като не може да бъде изпълнено, ако е наложено до 30 дни преди края на настоящата учебна година, обясни Личева. Новото училище ще бъде определено с нейна заповед.

За случая са уведомени Агенция "Социално подпомагане" и "Закрила на детето".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews