1000 в "Пирогов" в новогодишната нощ, двама са простреляни (обновена)

Владислава Тричкова 01 януари 2015 в 10:31 13424 7

1000 души са минали през кабинетите на болницата за спешна помощ в София "Пирогов" през последните 24 часа.

Това съобщи доц. Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника, на пресконференция тази сутрин.

Най-натоварено е било в травматологията, където са приели 35 пациенти. 8 от тях са с наранявания от пиратки и бомбички. Има два случая на тежки ампутации на пръсти. Доц. Балтов подчерта, че измежду ранените има случаи и на хора, които не са злоупотребили с употребата на алкохол.

Двама души са били простреляни - един в подбедрицата, с боен пистолет, и един в коляното, с газов пистолет. И в двата случая става дума за самонараняване, уточниха от болницата.

Пациентите в травматологията на "Пирогов" са два пъти повече в сравнение с миналата година.

Най-много са случаите на хора със счупени китки и глезени. За последните 8 дни през болницата са минали около 100 пациенти с такъв тип счупвания. 

14 пациенти са преминали през хирургичния кабинет. Оперативната активност също се е увеличила спрямо предишни години, коментира доц. Балтов.

През изминалото денонощие в токсикологията са постъпили общо 8 пациенти. 6 от тях са деца, които са били с 1 до 2 промила алкохол в кръвта. Повечето са на възраст между 12 и 14 години. В част от случаите става дума за смесване на различни видове алкохол, както и за алергични шокове, причинени от паралелната употребата на лекарства и алкохол.  

За цялата 2014 година през "Пирогов" са преминали 210 000 пациенти, 15% от които не са били здравноосигурени.

През клиниката пък са минали 45 350 пациенти. 13 100 от тях са на възраст над 65 години, а 8550 под 18 години. 10% от всички хора, преминали през клиниката, не са били здравноосигурени. В хода на лечение повечето от тях се осигуряват, тъй като на практика им излиза по-евтино да платят прекъснатите си здравни осигуровки, отколкото самото лечение, уточнява доц. Балтов.

Тежките случаи са били с 1500 повече от миналата 2014 година.

Според доц. Балтов, много болници са пренасочили пациентите си към "Пирогов", разбира се, имиджа също е причина повечето пациенти да избират да се лекуват именно там. "Всеки знае какво е "Пирогов" и че, ако нещо се случи винаги има и "Пирогов".

Като заключение от болницата казаха, че основните проблеми са няколко: високият процент на възрастни хора, за които лечението е по-трудно и изисква повече време, както и фактът, че болницата работи на загуба. Доц. Балтов даде пример с парите, които се отпускат за спешен пациент - около 18 лв на човек. Става дума за преминал пациент, което включва: преглед, снимка, наместване, ако е необходимо, гипс, рентген, контролни снимки и отново преглед. За всичко това болницата получава само 18 лева на пациент, като тази сума не е актуализирана повече от 10 години, допълни доц. Асен Балтов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови