1000 в "Пирогов" в новогодишната нощ, двама са простреляни (обновена)

Владислава Тричкова Последна промяна на 01 януари 2015 в 10:31 13060 7

1000 души са минали през кабинетите на болницата за спешна помощ в София "Пирогов" през последните 24 часа.

Това съобщи доц. Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника, на пресконференция тази сутрин.

Най-натоварено е било в травматологията, където са приели 35 пациенти. 8 от тях са с наранявания от пиратки и бомбички. Има два случая на тежки ампутации на пръсти. Доц. Балтов подчерта, че измежду ранените има случаи и на хора, които не са злоупотребили с употребата на алкохол.

Двама души са били простреляни - един в подбедрицата, с боен пистолет, и един в коляното, с газов пистолет. И в двата случая става дума за самонараняване, уточниха от болницата.

Пациентите в травматологията на "Пирогов" са два пъти повече в сравнение с миналата година.

Най-много са случаите на хора със счупени китки и глезени. За последните 8 дни през болницата са минали около 100 пациенти с такъв тип счупвания. 

14 пациенти са преминали през хирургичния кабинет. Оперативната активност също се е увеличила спрямо предишни години, коментира доц. Балтов.

През изминалото денонощие в токсикологията са постъпили общо 8 пациенти. 6 от тях са деца, които са били с 1 до 2 промила алкохол в кръвта. Повечето са на възраст между 12 и 14 години. В част от случаите става дума за смесване на различни видове алкохол, както и за алергични шокове, причинени от паралелната употребата на лекарства и алкохол.  

За цялата 2014 година през "Пирогов" са преминали 210 000 пациенти, 15% от които не са били здравноосигурени.

През клиниката пък са минали 45 350 пациенти. 13 100 от тях са на възраст над 65 години, а 8550 под 18 години. 10% от всички хора, преминали през клиниката, не са били здравноосигурени. В хода на лечение повечето от тях се осигуряват, тъй като на практика им излиза по-евтино да платят прекъснатите си здравни осигуровки, отколкото самото лечение, уточнява доц. Балтов.

Тежките случаи са били с 1500 повече от миналата 2014 година.

Според доц. Балтов, много болници са пренасочили пациентите си към "Пирогов", разбира се, имиджа също е причина повечето пациенти да избират да се лекуват именно там. "Всеки знае какво е "Пирогов" и че, ако нещо се случи винаги има и "Пирогов".

Като заключение от болницата казаха, че основните проблеми са няколко: високият процент на възрастни хора, за които лечението е по-трудно и изисква повече време, както и фактът, че болницата работи на загуба. Доц. Балтов даде пример с парите, които се отпускат за спешен пациент - около 18 лв на човек. Става дума за преминал пациент, което включва: преглед, снимка, наместване, ако е необходимо, гипс, рентген, контролни снимки и отново преглед. За всичко това болницата получава само 18 лева на пациент, като тази сума не е актуализирана повече от 10 години, допълни доц. Асен Балтов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2015 в 16:22

Вие от кой народ сте? От Швейцария ли сте?

01.01 2015 в 16:26

Ооооох невеж народ сте...,затова завършвате при нас- в Пирогов. Нека обясня за неадекватните. В болницата има над 20 спешни кабинета по различни специялности, което означава, че едновременно могат да се обгрижват над 20 души, потърсили медицинска помощ! Така че не е невъзможно да минава по пациент на минута, а е възможно да минават и по няколко на минута и там колкото сте го сметнали с калкулаторите си. Не ви се връзват цифрите,защото не мислите като чете. 1000 души са преминали общо през болницата за преглед и оказване на медицинска помощ. От тези 1000 35 са хоспитализирани (приети- казано по-просто) в болницата и са останали под наблюдение и за лечение в травматологичните клиники, 8 в токсикология и т.н. И да, не са измислици на журналистите, а официални данни на болницата...,само знаете да плюете....научете се първо да обмисляте информацията преди да се изказвате неподготвени!

01.01 2015 в 15:07

Мая, потрисаш ме с невежество! Личи си, че си далеч от журналистиката и с нищо не си запозната, но си типичен дървен философ! Статистиките, които медиите изнасят, свързани с брой и естество на пациентите, са изготвени от самите болници, НЕ ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ! Много моля като не знаеш,да не гоговориш!!!!! Типичен вечно недоволен балкански тъмен субект!!!!!

01.01 2015 в 14:47

Мая, ако си препила, не пиши по форумите. Как точно си представяш - стои 1 доктор в Пирогов и през него преминават 1000 пациенти?!?!Знаеш ли колко спешни кабинета има, колко лекари преглеждат едновременно. Не знаеш. Но пишеш. С една презумпция. Някой лъже. Жуналистите или, още по-добре, докторите. Защо, Мая, ти е толкова трудно да си помислиш с благодарност за хората, които са работили цяла нощ, за да спасяват препили, преяли и осакатени от пиратки, а ти е толкова лесно да хванеш калкулатора и да правиш примитивни сметки?? Защо, бе Мая?

01.01 2015 в 14:20

Едва ли 1000 за 24 часа. Излиза на 1мин 30сек обработен пациент което е невъзможно.Журналисти, които не познавате и цифрите, бъдете по-точни за да ви вярваме.

01.01 2015 в 12:12

Wattie, ЧНГ! Правиш ли разлика между "преминали" и "приети"??Айде остави докторската работа на докторите, а? Не ти ли стига футбола и политиката?

01.01 2015 в 11:17

Числата не се връзват. 1000 души минали, а най-натоварено било в травматологията с... 35.