Солна стая във 22 ДКЦ в София, нови апарати купува Втора градска

OFFNews 10 февруари 2022 в 08:24 2223 0

„Солна стая“ да бъде изградена за първи път в общински диагностичен консултативен център, ще гласуват общинските съветници на заседанието на СОС днес. 

Предложението е на председателя на Комисията по здравеопазване д-р Антон Койчев, зам.-председателя д-р Веселин Милев и зам.-кмета на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Специализираната стая ще бъде обособена в ДКЦ 22 с до 20 000 лв. собствени средства на дружеството.

Солните стаи са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията се препоръчва от лекарите при респираторни заболявания като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми, при проблеми с нервната система и др. С помещения за халотерапия разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски заведения в София. 

Микроклиматът в солната стая благоприятства и за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка. Халотерапията помага за справяне със стрес, депресия, главоболие, безсъние и др.

Според управителя на ДКЦ 22 д-р Лили Иванова, инвестицията в "солна стая" ще може да се изплати за около 2 години, тъй като педиатри, невролози и кожни лекари често изписват халотерапия за пациенти на всякаква възраст и има голямо търсене на този вид медицинска услуга. 

Втора МБАЛ да закупи със собствени средства три вида апаратура за нуждите на болницата, ще гледат още съветниците. Общата стойност на медицинската техника е до 208 000 лв. 

Според директора на Втора градска болница доц. Стефан Узунов, за отделението по гастроентерология е необходим апарат от висок клас за извършване на видеогастроскопия и видеоколоноскопия, който е и с възможности за бронхологични изследвания. Съвременната техника ще осигури по-качествен лечебно-диагностичен процес и ще е в помощ на специализантите по специалност "Гастроентерология", които се обучават в общинската болница. 

Чрез модерната техника ще може да се намали болничният престой на пациентите и да се увеличи броят на прегледите и съответно - финансово-икономическите показатели на отделението, аргументира се доц. Узунов. Със същия апарат ще могат да се правят и бронхологични изследвания при диагностицирането на пациенти от Отделението по пневмология и фтизиатрия.

За Микробиологичната лаборатория на лечебното заведение е необходима нова Автоматизирана система за хемокултури. Използваната към момента техника е амортизирана, тъй като е от 1999 г. и често аварира. Тази система обаче е изключително важна за бързото и качествено изследване на кръв. 

Третият вид апарат е за високо интензивна магнитотерапия от ново поколение, необходим за Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. В момента отделението разполага със стар апарат от 1988 г. , който всеки момент може да престане да работи. Този вид медицинска техника е необходима за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания на централна и периферна нервна система, посттравматични заболявания на дихателната система.

Ръководството на болницата е представило на вниманието на Столичния общински съвет офертите от различни фирми за доставка и монтаж на медицинската апаратура, съобщиха от СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови